Blunder: vertrouwelijke mail belandt bij studenten

11 April 2013

Een deel van de eerstejaars studenten bestuurskunde heeft per ongeluk een mail ontvangen van een docent waarin vertrouwelijke informatie staat over henzelf of hun jaargenoten. De mail was bedoeld voor een collega-docent.

Dat bleek dinsdag tijdens de faculteitsvergadering van de Campus Den Haag. Studentraadslid Maximiliaan van Tongeren: ‘Ik heb zelf de mail niet gezien maar ik begrijp dat er informatie in staat die betrekking heeft op de persoonlijke situatie van studenten. Ook over gezondheid en dergelijke.’ Bernard Steunenberg van het faculteitsbestuur baalde zichtbaar van de situatie. ‘Bestuurskunde betuigt haar diepe verontschuldigingen aan de studenten. Het was een heel nare fout. Dit kan en mag niet gebeuren.’
In een excuusmail van het Instituut Bestuurskunde staat dat de e-mail naast werkgroepcijfers voor het vak Organisatietheorie ook vertrouwelijke informatie bevatte ‘met persoonlijke notities over gesprekken met studenten’.
Volgens onderwijsdirecteur bestuurskunde Jaap van Donselaar zijn zo’n dertig tot veertig studenten het slachtoffer van de vergissing. ‘De gebeurtenis is buitengewoon vervelend. Er is inmiddels door de studieadviseurs contact opgenomen met de betreffende personen. We wijzen de studenten die de mail hebben ontvangen op hun verantwoordelijkheid door de informatie niet te verspreiden.’
In de excuusmail staat dat er direct maatregelen zijn genomen om fouten als deze in de toekomst te voorkomen. ‘De namen van de betreffende studenten stonden in een Excelbestand. In Excel zie je niet meteen alle tabbladen. Het is een klassieke vergissing. We gaan vertrouwelijke gegevens nu zo opbergen dat dit niet meer kan gebeuren. Bovendien heeft de docente de schade zo beperkt mogelijk gehouden door meteen na haar vergissing de studenten in te lichten.’
Ook de studieadviseurs hebben een excuusmail gestuurd. Daarin staat onder andere dat ze geschrokken zijn van de toon waarop over de studenten is gesproken. Studieadviseur Sofie Delpeut wil hier niet inhoudelijk op ingaan. Ook een aantal studenten die slachtoffer zijn geworden, willen niet reageren. VB/SVL

Deel dit bericht: