Plantenbacterie

Mensen zijn in de minderheid bij zichzelf: er leven meer bacteriën in uw darmen en op uw huid dan u zelf aan cellen heeft. Ook planten zijn nooit alleen: er zijn meer dan tweehonderd soorten bacterie bekend die in planten voorkomen, en waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. Sommige van die soorten zijn zelfs uitgesproken handig: omdat zij er al wonen, is er geen plek meer voor ziekmakende bacteriën. Andere helpen de plant zelfs door antibiotica uit te scheiden waar concurrerende micro-organismen dood van gaan, of zorgen ervoor dat de plant beter kan groeien.

Afgelopen woensdag promoveerde biologe Natalia Malfanova op haar onderzoek naar zulke behulpzame plantenbewoners. Van sommige soorten bracht ze het genoom in kaart, van andere wist ze uit te vogelen welke antibiotica ze precies aanmaakten. Een bacteriesoort die oorspronkelijk voorkomt op komkommers, bleek in graansoorten te beschermen tegen de schadelijke effecten van zout of zware metalen in de bodem.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een bul voor 800 euro

Zondagmiddag, 14.20 u. Damrak, Amsterdam. Telefoon. ‘Hallo, ik sta er al. Waar ben …

Achtergrond

Je blijft toch de homo

Wouter van Dijke (18) deed maandag mee aan de demonstratie voor homorechten. ‘Kijk …

Het belang van de kloof

Politieke benoemingen, bedreigingen en corruptie. De geringe omvang van microstaten als …

Wetenschap

Gepriegel met goud

Leidse en Delftse natuurkundigen werken samen aan elektrische verbindingen van …

Rubrieken

527: Lone wolves

Dinsdag zijn op een Amerikaanse universiteit in Texas 14 studenten door een medestudent …

English page

It's almost all poetry

Lecturer Asghar Seyed-Gohrab has compiled a book on the cinema of his native country …