Het langste volk groeit niet meer

Nederlanders gelden als het langste volk ter wereld. Ze zijn ook steeds langer geworden: sinds 1858 waren Nederlanders bij elke daaropvolgende meting weer ietsje langer. Tenminste: tot nu toe. In Pediatric Research staat het verslag van een lengte-onderzoek door mensen van de Vrije Universiteit, TNO en Boudewijn Bakker van het Leids Universitair Medisch Centrum. Daaruit blijkt dat Nederlandse kinderen in 2009 gemiddeld even lang waren als in 1997. Jongens bereiken gemiddeld een maximumlengte van 184 centimeter, meisjes worden gemiddeld één meter zeventig lang. Kinderen van hoogopgeleide ouders zijn ietsje langer, en in het Noorden van het land is men langer dan onder de grote rivieren, alhoewel dat verschil wat af is gevlakt vergeleken met de vorige meting. Waarom de groei uit de groei is, weten de onderzoekers niet.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een bul voor 800 euro

Zondagmiddag, 14.20 u. Damrak, Amsterdam. Telefoon. ‘Hallo, ik sta er al. Waar ben …

Achtergrond

Je blijft toch de homo

Wouter van Dijke (18) deed maandag mee aan de demonstratie voor homorechten. ‘Kijk …

Het belang van de kloof

Politieke benoemingen, bedreigingen en corruptie. De geringe omvang van microstaten als …

Wetenschap

Gepriegel met goud

Leidse en Delftse natuurkundigen werken samen aan elektrische verbindingen van …

Rubrieken

527: Lone wolves

Dinsdag zijn op een Amerikaanse universiteit in Texas 14 studenten door een medestudent …

English page

It's almost all poetry

Lecturer Asghar Seyed-Gohrab has compiled a book on the cinema of his native country …