Geen Commentaar: Haar in mijn studie

Silas.nl

Door Thomas Blondeau

‘Klein dingetje met het voorafje: er zat een haar in de kruidenboter, maar dat kan gebeuren we kregen een nieuwe schaal brood & boter. Boter zou wel even in de magnetron mogen, was te hard om te smeren, verder niets slechts en niets uitzonderlijks aan de service.’

Aldus Jelle13 in internetrecensie van een Leids pannenkoekenrestaurant.

De al wat ouder ogende FFHJ heeft zich naar de status van Meesterproever gesmikkeld en is dus allicht wat betrouwbaarder. Op Iens.nl mag je jezelf zo al noemen met pas 23 recensies op je naam. Uit zijn eindoordeel over De Schaapsbel spreekt zijn ervaring: ‘Hoewel dit niet het oudste Leidse pannenkoeken restaurant is vind ik het wel de klant vriendelijkste. Bij terras weer is het ook heerlijk zitten op het terras.’

Een beetje heen en weer bladeren op Iens.nl leert dat hij prima te gebruiken als adresboek. Voor een restaurantrecensie is het nagenoeg onbruikbaar.

Wat niet werkt voor het vinden van een pannenkoek, kan misschien wel werken voor iets zo complex een studie. Dat is de filosofie van de nieuwe site intostudies.nl. Een zekere Bas heeft die opgericht. Als achttienjarige ‘verbaasde (hij) zich over de snelheid waarmee de collegebanken nog maar halfvol zaten.’ De wat ongelukkige aansluiting van wat een student wil of kan en wat een universiteit biedt, is inderdaad een punt van zorg.

Omdat marktwerking fantastisch werkt in alle sectoren van de maatschappij (Google News even ‘Vrije Universiteit’) is al een paar kabinetten ingezet op het verhogen van de mobiliteit en het consumptiepotentieel van een student. Laat universiteiten zo aantrekkelijk mogelijk opleidingen presenteren en de studentenaantallen en kwaliteitsstijging zullen volgen. Het ministerie van Onderwijs heeft geprobeerd er wat reglementering door te duwen om de studiegidsen eerlijk te maken. Studiekeuze123.nl was een dappere maar onduidelijke poging om aankomende studenten een afgewogen keuze te laten maken. In plaats daarvan kregen ze promopraatjes en staafgrafiekjes die – de Markt zij dank! – bewezen dat rechten en geneeskunde door heel Nederland best wel oké studies zijn.

Intostudies.nl is wat dat betreft een stuk duidelijker en klantgericht. Tuurlijk, het is makkelijk om ermee te spotten. Laten we dat dan ook even doen. Op basis van deze site leer ik dat Hebreeuwse en Joodse studies in Leiden betekent dat je na twee jaar nog steeds werkloos bent. Van de recensent van Latijns-Amerikaanse studies stak ik het volgende op: ‘De docenten zijn aardig maar soms niet al te professionel (te laat komen, b.v.). Als je moeite hebt met talen kan je het moeilijk krijgen met deze studie.’ Ah, goed zijn in talen helpt dus.

Maar misschien, heel misschien, groeit deze site uit tot het grassroots, web 2.0-ideaal van genivelleerde besliskracht wat nog niet zo heel lang geleden de oplossing tot alles bleek. Maar ook dat, lieve student, hangt alweer van uw eigen bijdrage af.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een bul voor 800 euro

Zondagmiddag, 14.20 u. Damrak, Amsterdam. Telefoon. ‘Hallo, ik sta er al. Waar ben …

Achtergrond

Je blijft toch de homo

Wouter van Dijke (18) deed maandag mee aan de demonstratie voor homorechten. ‘Kijk …

Het belang van de kloof

Politieke benoemingen, bedreigingen en corruptie. De geringe omvang van microstaten als …

Wetenschap

Gepriegel met goud

Leidse en Delftse natuurkundigen werken samen aan elektrische verbindingen van …

Rubrieken

527: Lone wolves

Dinsdag zijn op een Amerikaanse universiteit in Texas 14 studenten door een medestudent …

English page

It's almost all poetry

Lecturer Asghar Seyed-Gohrab has compiled a book on the cinema of his native country …