Frutti: Wat weegt meer: 15 kilo hennep of 15 kilo speed?

Peter Boer

Door Judith van Hoogdalem

‘Dames en heren, de rechtbank, wilt u allen gaan staan.’

Er komen vier leden van het Openbaar Ministerie de zittingzaal van het Gerechtshof in Amsterdam binnen. Maar vandaag hebben ze een andere rol dan normaal: dit keer treden ze op als jury. Tijdens de finale van de Nationale Requireerwedstrijd moeten ze negen rechtenstudenten beoordelen, elk van een andere universiteit. Zij strijden om wie het best in de huid van een officier van justitie kan kruipen.

Henk Mous, die als officier onder meer optreedt in de zaak Vaatstra, zit ook in de zaal. ‘De negen finalisten beginnen met hun requisitoir (aanklacht, red.). Daarna reageert een advocaat hierop met zijn pleidooi waarin hij de verdachte verdedigt. Ten slotte houdt de officier van justitie zijn of haar repliek, de reactie op de advocaat. Dit is heel moeilijk, omdat de student zich er niet op kan voorbereiden. Je kan namelijk niet weten wat de advocaat precies gaat zeggen.’

‘Ik ben best zenuwachtig’, verklapt de Leidse deelnemer Rebecca Kroon (22). Als een van de finalisten moet ze het namelijk opnemen tegen Cees Korvinus, een ervaren raadsman. ‘Korvinus wil je echt niet tegenover je hebben.’ Sanne Lentz (25) van de Radboud Universiteit: ‘Vanochtend werd ik helemaal misselijk wakker.’ Twee weken geleden kregen de deelnemers het dossier van hun zaak thuis gestuurd. Daarin zit alle informatie, van telefoontaps tot verklaringen, op basis waarvan ze moeten bepalen aan welke strafbare feiten de verdachte zich schuldig heeft gemaakt, en wat de straf volgens het Openbaar Ministerie moet zijn.

Zodra de leden van de rechtbank en alle aanwezigen weer zijn gaan zitten, is het Kroons beurt om haar requisitoir te houden. ‘Geachte voorzitter, geachte leden van de rechtbank, ik acht bewezen dat de verdachte met opzet harddrugs naar Denemarken heeft vervoerd.’

De verdachte in haar zaak heeft verklaard dat hij dacht dat hij hennep vervoerde in plaats van amfetamine. Dat gelooft de officier van justitie niet. ‘Als je zo’n doos optilt, voel je toch dat hij veel zwaarder is dan hij hoort te zijn? De verdachte had dus kunnen weten dat er geen hennep, maar poeder in die doos zat.’

Tijd voor de strafeis. ‘Rekening houdend met het feit dat de verdachte een vrouw heeft die arbeidsongeschikt is, en een dochter die gehandicapt is, kom ik op de volgende straf uit: twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.’

Advocaat Korvinus zegt tijdens zijn pleidooi dat zijn cliënt geen aanleiding had om te twijfelen aan de inhoud van de doos drugs. ‘Mij lijkt het dat 15 kilo hennep net zo veel weegt als 15 kilo poeder.’ Gelach in de zaal. De officier laat zich niet van haar stuk brengen, en legt nog een keer uit dat de verdachte volgens haar aan het formaat van de doos had kunnen weten dat het om amfetamine ging.

Aan het eind van de dag gaat de Tilburgse studente Marjolein Nijboer (27) als winnaar naar huis. Marc van Nimwegen, voorzitter van de jury, zegt over haar requisitoir: ‘Wij waren er stil van. Dat wil wat zeggen.’ De zitting wordt gesloten. Tijd voor een borrel.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een bul voor 800 euro

Zondagmiddag, 14.20 u. Damrak, Amsterdam. Telefoon. ‘Hallo, ik sta er al. Waar ben …

Achtergrond

Je blijft toch de homo

Wouter van Dijke (18) deed maandag mee aan de demonstratie voor homorechten. ‘Kijk …

Het belang van de kloof

Politieke benoemingen, bedreigingen en corruptie. De geringe omvang van microstaten als …

Wetenschap

Gepriegel met goud

Leidse en Delftse natuurkundigen werken samen aan elektrische verbindingen van …

Rubrieken

527: Lone wolves

Dinsdag zijn op een Amerikaanse universiteit in Texas 14 studenten door een medestudent …

English page

It's almost all poetry

Lecturer Asghar Seyed-Gohrab has compiled a book on the cinema of his native country …