Kamervragen: ‘Des te lulliger, des te beter’

Sven Rooijakkers (22), hbo verpleegkunde

Marc de Haan

Door Petra Meijer

Huize Lammerstaete, Lammermarkt 65

Kamer: 14 vierkante meter

Betaalt: 265 euro incl.

Bewoners: 20

Hoe kom je aan deze kamer?

‘De hospiteeravond bestond uit verschillende afvalrondes. Je scoorde bijvoorbeeld punten door een gênant verhaal te vertellen. Ik hing een verhaal op over een Thaise lady boy die ik niet als zodanig had herkend. Dat was niet echt gebeurd, maar iedereen moest er hard om lachen.

‘Om hier terecht te komen moet je niet op je mondje gevallen zijn. En je moet lid zijn van Augustinus of Quintus. Er is ook een ronde, waarin je alle vooroordelen over de bewoners moet uitspreken. Je zou denken dat je daar geen vrienden mee maakt, maar hoe lulliger, hoe beter.’

Wat maakt het hier zo leuk?

‘Ik wilde graag in een actief huis wonen. We hebben huiseten, huisweekend, paaslunch en vieren drie oktober. Als er iemand afstudeert maken we altijd een ludieke film, behoorlijk gênant als de ouders ook op de afstudeerborrel zijn. Ook hebben we vaak feestjes en borrels.

‘Laatst hadden we een diner waarbij iedereen met zijn date als duo verkleed kwam: Miss Piggy en Kermit, maar ook Romeo en Julia, waarbij Romeo een compleet raam had meegenomen om zijn geliefde toe te kunnen zingen.’

Hebben jullie een huisontgroening?

‘Zo zou ik het niet willen noemen. De sjaarzen moeten wat dingen regelen, zoals het kerstdiner. Maar dat weten ze van tevoren, want ze krijgen een takenlijstje. Verder fixen ze nieuwe gordijnen, schilderen het logo van Schuttersbier of moeten een golfbaan in de wc maken. Verder zetten ze het vuilnis buiten en brengen ze het glas weg. Het valt wel mee.’

Wat is het meest bizarre dat je hier hebt meegemaakt?

‘Er is een keer een voedselgevecht gehouden, maar daar was ik niet bij. Het gekste wat ik heb meegemaakt was het mannenweekend. We kwamen al dronken aan op het vliegveld, waar bleek dat we naar Polen gingen. We hebben drie dagen niet gedoucht, alleen maar gefeest. Polen is een bizar land, we werden er bijna aangerand door de vrouwen. Eén van mijn huisgenoten dacht dat hij gedrogeerd was en werd helemaal paranoïde. De laatste dag werden we drie kwartier voor onze vlucht wakker en hebben we onze vlucht gemist. Er moesten ouders gebeld worden voor extra geld. Het was een bizarre trip.’

Is het met twintig bewoners geen kippenhok?

‘Ik woon tegenover de keuken, dus om rustig te studeren moet ik naar de UB. En er is natuurlijk altijd discussie tussen de mannen en de vrouwen. We hebben bijvoorbeeld net een nieuwe tv. Hiervoor hadden we alleen een beamer. Met filmavonden was er altijd al discussie, dat zal nu waarschijnlijk alleen maar erger worden. Gisteren wilden de vrouwen Divorce kijken, wij The making of Argo. Ik had de afstandsbediening, maar dat ga ik natuurlijk niet zeggen.’

Halen jullie veel geintjes met elkaar uit?

‘Als we dronken zijn, komen we natuurlijk wel eens een kamer binnenvallen of keren we een matrasje. Eén keer hadden we een muis gevangen op een kartonnetje met muizenlijm. Die hebben we toen op de deur van een huisgenoot geplakt.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Een bul voor 800 euro

Zondagmiddag, 14.20 u. Damrak, Amsterdam. Telefoon. ‘Hallo, ik sta er al. Waar ben …

Achtergrond

Je blijft toch de homo

Wouter van Dijke (18) deed maandag mee aan de demonstratie voor homorechten. ‘Kijk …

Het belang van de kloof

Politieke benoemingen, bedreigingen en corruptie. De geringe omvang van microstaten als …

Wetenschap

Gepriegel met goud

Leidse en Delftse natuurkundigen werken samen aan elektrische verbindingen van …

Rubrieken

527: Lone wolves

Dinsdag zijn op een Amerikaanse universiteit in Texas 14 studenten door een medestudent …

English page

It's almost all poetry

Lecturer Asghar Seyed-Gohrab has compiled a book on the cinema of his native country …