Sjoemelende Belg ook in Leiden

28 Maart 2013

De Vlaamse hoogleraar van wie vorige week bekend werd dat hij ontslagen is wegens fraude, heeft ook eventjes in Leiden rondgelopen.

De Vrije Universiteit Brussel had de man al eind januari ontslagen, maar het bericht lekte later pas uit.

De farmacoloog deed onderzoek naar epilepsiemedicijnen, in samenwerking met promovendi. Hij gebruikte hun data in zijn publicaties, maar paste die aan. Toen hij de aangepaste data publiceerde, viel dat de promovendi natuurlijk op, en liep hij tegen de lamp.

Behalve hoogleraar aan de VUB is hij ook van 2005 tot 2012 gastonderzoeker geweest bij het Leiden Academic Center for Drug Research (LACDR), het farmacologisch onderzoeksinstituut van de Universiteit Leiden.

Hij was betrokken bij twee Leidse publicaties, maar die lijken geen fraude te bevatten. Ook was hij niet betrokken bij het begeleiden van studenten. In Brussel lijkt het nu uit te lopen op een juridisch steekspel. De ontslagen hoogleraar heeft een advocaat in de arm genomen en dreigt de VUB aan te klagen.

De universiteit overweegt juist om hem aan te klagen en ook het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - de Vlaamse NWO - beraadt zich op juridische stappen.

De Universiteit Leiden is niet van plan om ook naar de rechter te stappen, vertelt woordvoerder Renée Merkx.

Deel dit bericht: