Opgelicht voor € 3000

28 Maart 2013

Leidse docenten spelen onbedoeld een rol in e-mailzwendel door malafide mails door te sturen naar studenten.

Studentenpartij LVS waarschuwt voor phishingmails die in naam van de VN worden gestuurd en waarin stages worden aangeboden. 

Een aantal studenten in Leiden vulde al privégegevens in die nu in handen zijn gekomen van een criminele organisatie. Een van hen maakte volgens de partij zelfs al € 3000 over om zo alvast huisvesting in het buitenland te regelen.
Volgens de LVS werken docenten onbedoeld mee aan de oplichterij. De partij heeft een rondvraag over de kwestie gesteld en wil dat ‘dit soort gedrag van docenten aan banden wordt gelegd.’ Het college is niet bekend met de zaak en wil graag meer informatie over de kwestie. De LVS zal in april vervolgvragen stellen.
‘Veel studenten willen een stage volgen en spreken het netwerk van docenten aan voor contacten’, zegt LVS-universiteitsraadlid Janna Cheretis. ‘Het vervelende is dat in sommige gevallen studenten de mails doorgestuurd kregen van docenten. Dan vertrouw je daar natuurlijk op hun contacten. Deze docenten sturen de mailtjes klakkeloos door. Dat vind ik echt heel gek. Ik vind dat zij eerst de bron moeten verifiëren.’ Cheretis wil geen namen noemen.
‘Ik wil ze niet aan de schandpaal nagelen. Zij doen dit ook niet bewust natuurlijk.’ Volgens haar krijgen studenten ‘mailtjes van de VN die eindigen op .com en niet .org. Die zijn niet in orde.’
Politie Hollands Midden heeft haar laten weten dat er meer gevallen van internetfraude zijn geweest.
Politiebureau Leiden centraal laat weten geen aangifte te hebben ontvangen van de zwendel. Politie Hollands Midden kon bij ter perse gaan van deze krant niet bevestigen of er aangifte is gedaan.
Op de website van de VN staat een waarschuwing over de fraudemails. De organisatie schrijft nooit mails te sturen waarin stagemogelijkheden, prijzen, fondsen en beursen worden aangeboden. Ook wordt er niet gevraagd naar financiële bijdragen en bankgegevens.
Wie wil werken bij de VN kan terecht op de website http://careers.un.org. VB

Deel dit bericht: