Gespot: slapende Aziaten

Na de vele ‘Gespot’-pagina’s op Facebook, is er nu een nieuwe hype onder studerend Nederland: Slapende Aziaten in Universiteitsbibliotheken.

Facebook-gebruikers worden aangespoord slapende Aziaten te fotograferen en het kiekje op te sturen naar de beheerder van de pagina.

Volgens de makers zijn studenten die tijdens het blokken even een dutje doen in 90 procent van de gevallen Aziaten. De site werd al 5500 keer ge-liked.
Niet iedereen kan er om het idee lachen: op het prikbord klagen enkele bezoekers over racisme.
‘Totaal belachelijk’ noemt de oprichter en beheerder van de pagina, die anoniem wil blijven, die beschuldigingen. De Amsterdamse student zegt dat de pagina niet bedoeld is om Aziaten belachelijk te maken. ‘Het cultuurverschijnsel is geestig en dat leggen wij op deze manier vast. Ik heb relatief gezien ook maar weinig negatieve reacties gehad.’ Volgens hem zijn het alleen blanken die klagen.
‘Zij proberen Aziaten ongewild in een slachtofferrol te duwen. Gelukkig komen er steeds meer tegengeluiden van Aziaten die het helemaal geweldig vinden.’ Herkenbare foto’s worden bovendien niet geplaatst. ‘En als een gespotte Aziaat mij vraagt om een foto weg te halen, doe ik dat meteen. Maar dat is pas één keer gebeurd.’
Aziaten in de Leidse UB lijken het fenomeen inderdaad wel grappig te vinden. Lucie (26), een rechtenstudent uit China, vertelt in het Engels dat het ‘okay’ is om een pagina speciaal voor slapende Aziaten te maken. Dit wordt bevestigd door een andere Chinese student (25), die niet met haar naam in de krant wil. Ze vertelt dat het in China gebruikelijk is om korte pauzes te nemen tijdens het werk of het studeren. Ze denkt dat een Facebook-pagina met uitgeputte Aziaten in de UB ook juist laat zien dat het hardwerkende mensen zijn. Zelf is ze nog nooit in slaap gevallen tijdens het studeren in de UB. JVH

Deel dit bericht:

Voorpagina

De dakloze alumnus

 ‘Jongeren dreigen dakloos te worden’, waarschuwden de jongerenafdeling …

Achtergrond

Bijna alles is poëzie

Docent Asghar Seyed-Gohrab stelde een bundel samen over de cinema in zijn geboorteland …

Wetenschap

Wat de natuur waard is

In de discussies over natuur-behoud kan het nuttig zijn om een cijfer te drukken op wat …

Studentenleven

Rubrieken

English page

Pot for self-medication

Teenagers who smoke weed have other behaviour problems, but which is the cause and which …