'Geen strop om de nek van faculteiten'

Mogelijk sancties in de toekomst
28 Maart 2013

Het college van bestuur legt faculteiten die bestuursafspraken niet halen geen boete op. Voorlopig zijn er ook nog geen plannen om andere sancties op te leggen.

Dat bleek maandag bij de universiteitsraad.

Het ministerie van Onderwijs heeft zeven procent van het budget voor hoger onderwijs, gekoppeld aan afspraken met universiteiten over onder andere het verhogen van rendementen en verbeteren van de kwaliteit. Het niet voldoen aan deze eisen, kost geld.

Het college heeft nu met de faculteiten bestuursafspraken gemaakt om aan de voorwaarden van het ministerie te voldoen. Deze bestuursafspraken zijn iets scherper gesteld dan de overeenkomst met het ministerie.

De raad maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de nieuwe eisen en wilde van het college weten of een faculteit die een doel niet haalt, een boete of een andere straf krijgt.

Vicerector Simone Buitendijk deelt de zorgen van de raad over de eisen. ‘Ze zijn ambitieus maar haalbaar. Het wordt geen kat in het bakkie.’

Het college is echter niet van plan om druk uit te oefenen op de faculteiten om de ‘targets’ te halen. ‘Er zijn middelen om de doelen te bereiken, maar die willen we voorlopig niet inzetten. De faculteiten nemen de afspraken heel serieus. Er is groot besef dat het in gebreke blijven de universiteit geld kost. Het is overigens ook niet zo dat wij de strop om de nek van de faculteiten leggen en die aantrekken. De doelen komen voort uit de faculteiten.’ Het college houdt wel de vinger aan de pols. ‘We letten scherp op deviaties. In de toekomst zijn sancties overigens wel mogelijk.’

Anne-Marie Leichsenring van studentenpartij SGL: ‘De raad dringt niet aan op consequenties voor de faculteiten. Maar er is wel onduidelijkheid over wat er gebeurt als het misgaat. Wellicht wordt een faculteit over twee jaar verrast.’ (VB)

Deel dit bericht: