6,5 = cum laude

Door Vincent Bongers
28 Maart 2013

De universiteitsraad wil dat het university college in Den Haag haar cum-laude-regeling aanpast. Het blijkt dat studenten die gemiddeld in hun tweede en derde bachelorjaar meer dan een 6,5 halen, ‘met lof’ slagen. Terwijl andere Leidse opleidingen pas bij een 8,5 een cum laude uitdelen.

Met dat cijfer behaalt een LUC-student een magna cum laude. Scores die nog hoger uitvallen, leveren zelfs een summa cum laude op. De universiteitsraad vindt dit maar raar en wil dit veranderen.

‘Je moet wel iets doen voor een cum laude’, zegt Gwen Wolters van personeelspartij Universitair Belang. ‘En niet vrijwel iedereen die zijn tentamens haalt deze eer verstrekken. Dat is een devaluatie van het begrip. Je moet tot de top behoren om met lof te slagen.’

‘De regeling wijkt inderdaad af’, zei vicerector Simone Buitendijk maandag bij de raadsvergadering. ‘We zijn in overleg met de faculteit Den Haag hierover. We vinden het belangrijk dat hun regeling zich op een goede manier verhoudt tot de regelingen van andere opleidingen.’

Maar het diploma van het college moet ook vergelijkbaar zijn met de bullen van de colleges in het hele land. Er wordt gewerkt aan een nieuw voorstel. In de nieuwe onderwijs en examenregelingen staat een ander cum-laude-systeem.

Wolters wacht nu eerst af wat er uit de nieuwe regeling rolt. ‘Maar als deze niet gelijk is aan de rest van de universiteit dienen we weer een rondvraag in.’

Buitendijk noemde het college een ‘opvallend component’ binnen de universiteit. ‘Het moet niet zo zijn dat een cum laude van Utrecht minder waard is dan dat van Leiden. We vinden het belangrijk dat dit gecoördineerd is met het rest van het land.’ Wolters is het daar niet mee eens. ‘Je moet deze opleidingen hetzelfde behandelen als alle anderen.’ VB

Deel dit bericht: