Frutti: Voetballers zijn zielige jankers

Taco van der Eb

Door Petra Meijer

‘Nu volgt een scrum. Twee groepen van ongeveer 800 kilo proberen elkaar weg te duwen. Dat zijn bijna twee personenauto’s die op elkaar knallen. Indrukwekkend toch?’ LSRG-lid Steven Dubelaar kijkt woensdagavond toe hoe de rugbyspelers van de Leiden Defenders worstelen met een tegenstander van formaat: de spelers van Cambridge University vlogen over om te strijden om de Liberation Cup.

Ondanks de kou zijn er veel toeschouwers. ‘De Leiden Defenders is een combinatieteam van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap (LSRG) en de Leidse Rugby Club DIOK. Oud-bondscoach Iain Krysztofiak selecteerde van beide clubs de beste spelers’, vertelt Paul Walenkamp, een van de organisatoren. ‘We hopen rugby in Leiden zo naar een hoger niveau te tillen.’ Op het veld klinkt gejuich omdat Leiden gescoord heeft, of – in rugbyjargon – een try heeft gemaakt. De Defenders staan inmiddels aardig voor. LSRG-bestuurslid Robbert van der Linde is tevreden. ‘Zo’n prestigieuze club is niet vaak buiten Engeland te zien.’

Als Leiden weer scoort klinkt er naast gejuich ook enige teleurstelling. ‘Die Engelsen vallen me een beetje tegen. Ik dacht dat ze Leiden helemaal zouden inmaken’, zegt een huisgenoot van een van de spelers.

‘Eroverheen, eroverheen!’ schreeuwen enthousiastelingen. En later: ‘Rukken! Rukken!’ Walenkamp grinnikt. ‘Zo klinkt rugby als een seksueel spelletje, maar als we "eroverheen" roepen is de bal naar de grond gegaan en is het de bedoeling dat iedereen erboven op duikt om de bal te beschermen.’

Terwijl het bier aan de zijlijn rijkelijk vloeit, gaat het er op het veld hard aan toe. Een Leidse speler vertrekt in volle vaart naar de achterlijn, maar klapt na een tackle keihard tegen de grond. Na vier seconden staat hij op. ‘Op het veld doen we elkaar pijn, maar straks volgt de derde helft: samen een biertje drinken’, zegt van der Linde.

Als Cambridge even later scoort wordt er hard geapplaudisseerd. ‘Waarom klappen we? Zij scoorden toch?’ vraagt een van de toeschouwers. Dubelaar legt uit dat mooie acties – ook die van de tegenstander – op respect kunnen rekenen.

Hij vindt dat er binnen het rugby sowieso meer respect is voor de tegenstander en de scheidsrechter dan bij andere sporten. Uitgerekend op dat moment roept een toeschouwer: ‘Scheids, laat je kut zien!’ Het is duidelijk: nog niet het hele publiek op de hoogte is van de rugbynormen.

‘Toch verschilt de rugby- van de voetbalcultuur. Daar gaan ze bij een tikje meteen op de grond liggen. Dat zielige gejank kan hier echt niet’, zegt Dubelaar. Aan het eind van de wedstrijd strompelen sommige spelers over het veld. Een jongen rent een stukje terwijl hij een zak ijs tegen zijn hoofd houdt, bij een ander steekt een oncharmant propje papier uit zijn neusgat.

De Defenders winnen met 36-24. ‘Dat creëert buzz voor Leiden’, zegt Carry Visser, speler van het Leiden Defender team. ‘DIOK speelt in de eerste divisie, dus dit biedt ook kans om bij LSRG jong talent te spotten.’

Cambridge-speler en student Chemical Engering Andrew Murdoch haalt zijn schouders op. ‘Het is jammer dat we verloren hebben, maar het is tof om hier te zijn.’ Hij vervolgt zijn weg naar de bar. Op naar de derde helft.

Deel dit bericht:

Voorpagina

De dakloze alumnus

 ‘Jongeren dreigen dakloos te worden’, waarschuwden de jongerenafdeling …

Achtergrond

Bijna alles is poëzie

Docent Asghar Seyed-Gohrab stelde een bundel samen over de cinema in zijn geboorteland …

Wetenschap

Wat de natuur waard is

In de discussies over natuur-behoud kan het nuttig zijn om een cijfer te drukken op wat …

Studentenleven

Rubrieken

English page

Pot for self-medication

Teenagers who smoke weed have other behaviour problems, but which is the cause and which …