Nieuwkomers SLS betalen (fors) meer

21 Maart 2013

Studenten die een kamer gaan huren bij SLS Wonen betalen soms fors meer dan hun voorganger. Dat komt door nieuw beleid dat dit jaar is ingevoerd.

‘Tot en met 2012 konden de kosten voor een kamer met maximaal tien euro opgehoogd worden’, vertelt Egge Luining, voorzitter van huurdersbelangenvereniging BRES. ‘Dat is nu losgelaten. SLS is momenteel financieel niet heel sterk en wil meer geld binnenhalen.’

Wilbert Bots, hoofd van SLS Wonen reageert: ‘Een tientje ophoging per nieuwe bewoner gaat financieel te langzaam.’
SLS Wonen moet zich houden aan een puntensysteem dat is vastgesteld door de Rijksoverheid. Een puntensysteem geeft de kwaliteit van een kamer in punten weer. Hoe meer punten een kamer krijgt, hoe hoger de huur is. Veel kamers van SLS hebben momenteel een huurprijs die op 80 procent zit van wat de kamer maximaal mag kosten. Zodra een bewoner een bij SLS gehuurde kamer verlaat en er een nieuwe huurder in komt, wordt de prijs meteen verhoogd naar 90 procent. Het verschil kan tientallen euro’s uitmaken.
Luining: ‘Wij hebben gezegd: “Hoog de prijs dan op met twintig euro in plaats van tien”. Maar SLS wilde daar niks van weten en gooit meteen alle remmen los, net zoals ordinaire huisjesmelkers doen.’ Luining meldt dat daar klachten over zijn gekomen en verwacht er nog meer te krijgen. ‘Ze houden zich wel gewoon aan het puntensysteem, maar die plotselinge verandering van de kamerprijs is gewoon niet netjes.’
Volgens Hoofd Wonen Wilbert Bots is de prijsverhoging echter onvermijdelijk: ‘De overheid eist allerlei heffingen, zoals de Vestia-heffing, huurtoeslagheffing en binnenkort de verhuurdersheffing. Die komen allemaal op ons dak. Die heffingen lopen zo hoog op dat we van twaalf maanden huurinkomsten twee maanden moeten wegbrengen naar de staatskas. De ophoging van een tientje per nieuwe contractant is dan te weinig om de kosten mee te kunnen compenseren.’ Ook zei hij dat de prijzen nog steeds acceptabel zijn vergeleken met andere woningaanbieders.
Voor de studenten die bij SLS een kamer blijven huren geldt alleen de jaarlijkse huurverhoging plus inflatie. svL

Deel dit bericht: