?Mogelijk geen tentamens in augustus?

21 Maart 2013

Het vervroegen van het tweede bsa-advies zal bij Geesteswetenschappen tot gevolg hebben dat er geen of zeer weinig tentamens in augustus worden gepland.

Tijdens de universiteitsraad zei Abvakabo-fractievoorzitter en universitair docent geschiedenis Joost Augusteijn maandag dat er vanwege het vervroegen van het tweede bsa naar 15 augustus geen tentamens in deze maand mogen worden afgenomen.’

Volgens de vice-decaan van Geesteswetenschappen, Heleen Murre, is er echter geen besluit genomen over de augustustentamens. ‘Maar het vervroegen van het bsa heeft wel gevolgen. Het ligt voor de hand dat we opleidingen wel gaan vragen tentamens zoveel mogelijk in juni en juli af te handelen. Dat wil niet zeggen dat tentamens in augustus worden verboden. Het is zeker niet zo dat het college van bestuur ons opdracht geeft om de tentamens te schrappen.’
Het bestuur van Geesteswetenschappen denkt dat het voor studenten en docenten beter is dat alles al in juli rond is. ‘Dan weten studenten eerder waar ze aan toe zijn en kunnen docenten zich op andere zaken richten of op vakantie gaan. Al snap ik wel dat het organisatorisch nog best ingewikkeld wordt om het voor elkaar te krijgen.’
Augusteijn noemt in een telefoongesprek het plan ‘problematisch en onverstandig’. In de raad waren we al kritisch over dit besluit om de bsa te vervroegen. Maar nu blijkt dat we in augustus straks helemaal geen tentamens meer zijn.
En het wegvallen van augustus is echt een probleem. ‘Zowel voor studenten als docenten’, aldus Augusteijn. ‘Wij organiseren in de tweede helft mei en in juni tentamens. In augustus zijn de herkansingen. Die vallen nu weg. Dat betekent dat we in zes weken tijd tentamen en hertententamens moeten plannen.
Door alles in zo’n korte tijd te moeten doen, ontstaat er ruimtegebrek en het legt ook extra druk op studenten en docenten. ‘Er moet sneller nagekeken worden en studenten hebben minder tijd om te studeren. Als je kijkt naar de formele nakijktermijnen en het wegvallen van een maand dan komt het er grofweg op neer dat studenten anderhalve week de tijd hebben om te leren voor hun tentamens en dan nog anderhalve week voor de herkansingen.’ VB

Deel dit bericht: