'Langdurige problemen aanpakken'

21 Maart 2013

Uit de personeelsmonitor 2012 die onlang verscheen, blijkt dat medewerkers best tevreden zijn over het werken bij de universiteit. Toch zijn er hardnekkige problemen die maar niet opgelost worden. Dan gaat het voornamelijk om de te hoge werkdruk, gebrek aan een goed loopbaanbeleid en scholingsmogelijkheden werden.

‘Dit zijn dezelfde problemen als die in de vorige personeelsmonitor uit 2010 naar voren kwamen’, zei Margriet Suijten van de Abvakabo-fractie maandag in de universiteitsraad. 

‘Wat is er toen gedaan door het college om de problemen op te lossen en waarom hebben die maatregelen niet gewerkt? Het zou bijvoorbeeld verstandig zijn om uit te zoeken waar de problemen betreffende de werkdruk precies zitten.’
Volgens Ide Hendriks van studentenpartij SGL, die voorzitter is van de raadscommissie die zich onder andere met personeelsbeleid bezig houdt, kwam uit de vorige personeelsmonitor naar voren dat in ‘bepaalde gebieden’ de werkdruk erg hoog was.
‘Het is toen ook aan de betreffende afdelingen overgelaten om dit op te lossen.’
Nu blijkt dat het probleem breder is. ‘Het is natuurlijk van belang dat het college daar wat mee gaat doen. Maar de twee gevallen laten zich moeilijk met elkaar vergelijken.’
Joost Augusteijn van Abvakabo vond dat je nu juist mooi kunt kijken of de maatregelen die de afdelingen hebben genomen ook ‘effectief zijn geweest.’
Sven Balfoort van personeelspartij Universitair Belang wil ook het college ‘aansporen om bijvoorbeeld meer aandacht te besteden aan loopbaanbeleid. Er moet echt een signaal worden afgegeven dat een probleem dat maar blijft bestaan toch echt eens opgelost moet worden.’
Het college van bestuur wacht eerst de reacties af van de faculteiten en afdelingen op de monitor. Als die zijn verzameld en geanalyseerd gaat het college een plan van aanpak opstellen. VB

Deel dit bericht: