Cijferlijst

21 Maart 2013

Studenten bedrijfskunde met mooie cijfers op hun bul, verdienen meer na hun afstuderen. Hoe hoger het gemiddelde cijfer, hoe hoger het salaris anderhalf jaar na het afstuderen. Promovendus Monique Bijker van de Open Universiteit hoopt vandaag te promoveren op haar onderzoek naar het verband tussen cijferlijst en maandsalaris. De oorzaak is volgens haar dat werkgevers de cijferlijst zien als indicatie van de ambities en intelligentie van pas afgestudeerden. Of dat terecht is, is nog maar de vraag: onderdeel van haar onderzoek was ook een experiment waarin tachtig studenten realistische problemen moesten oplossen. Hieruit bleek dat een hoger gemiddeld cijfer geen afspiegeling is van het probleemoplossend vermogen. In hoeverre de cijferlijst belangrijk is bij andere studies, heeft Bijker niet onderzocht.

Deel dit bericht: