Semi-seculier, zonder Dom, lomp en famous

Arthur Koppejan

Door Willem de Gelder

De lichten gaan uit en een band beklimt het podium. ‘Dag Leiden!’ gilt de zanger, waarna het vijftal een hippe crossover tussen Seven Nation Army en Aviici’s Levels ten gehore brengt. Vorig jaar won Navigators Studentenvereniging Leiden (NSL) met dit nummer het NSV Songfestival in Ede. Met die winst kwam de eer om dit jaar zelf het evenement te organiseren.

NSV is een landelijk netwerk van vijftien christelijke studentenverenigingen, die afgelopen vrijdag allemaal een band afvaardigden. Ook rapper Dio komt optreden, waarna de NSL-dj’s nog tot diep in de nacht zullen doorgaan. ‘Het wordt een supermooi feestje’, belooft NSL-preses Pieter-Jan Pijnacker Hordijk (22). Gek genoeg ontbreekt in Leiden een geschikte locatie voor een evenement met 1500 man, waardoor men naar Warmond is uitgeweken.

Zwolle mag als eerste haar muzikale inborst showen. De band, bestaande uit studenten van de Gereformeerde Hogeschool, maakt al direct indruk.

‘This girl is on faaijûûûûûr’, klinkt het loepzuiver door de zaal. Wageningen brengt een tribute aan Elvis Presley, Utrecht waant zich in de eighties en de rapper uit Leiden blijkt ook op een saxofoon te kunnen blazen. De origineelste songkeuze komt van Leeuwarden, waar twee jongens een gitaarversie van Spice Girls’ Wannabe laten horen.

Eindhoven doet dit jaar voor het eerst mee. Een bijzonder optreden, want met de vijfkoppige band staat niet minder dan de helft van de hele vereniging op het podium. ‘We zijn een jonge vereniging’, vertelt preses Gert-Jan (27), ‘daarnaast leeft het christendom in Eindhoven niet zo.’

Nijmegen heeft haar praiseband gestuurd. Normaal spelen ze aanbiddingsliederen voor God, maar vandaag is het I like to move it. ‘De praiseband gaat semi-seculier’, lacht één van de presentatoren.

Een imposant optreden is dat van Amsterdam. Met 20 als soldaten uitgedoste leden, laat men meerstemmig Some Nights van Fun. horen. De indruk die de act maakt, blijft de hele avond hangen. Als na alle acts elke stad een jurylid afvaardigt om punten uit te delen, blijkt Amsterdam het best te scoren. Vol vreugde wordt de bokaal in de lucht gestoken en wordt nogmaals het nummer vertolkt.

Gelukkig is het feest nog lang niet voorbij, want ook Dio komt z’n opwachting nog maken. Zijn grootste hit Dom, lomp en famous (bitches zitten aan mijn penis) zal hij op verzoek van de organisatie niet zingen vanavond – de tekst past niet bij een christelijk evenement – maar dat mag de pret niet drukken. Een christelijke avond met rijkelijk vloeiend bier, semi-seculiere praisebands en Dio - toch niet helemaal wat je verwacht. ‘Jawel joh!’ lacht preses Pieter-Jan. ‘Zoals je ziet kunnen wij een prima feestje bouwen!’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Wiet als zelfmedicatie

Nog helemaal niet zo gek lang geleden zag Nederland blowen als een onschuldige bezigheid. …

Achtergrond

Het adembenemende begin

Voor de meesten is de scriptie het sluitstuk van de academische vorming. Voor hoogleraren …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page