Kamervragen: 'Ik heb toch ruimte zat'

Tessa Wageveld (27), student Engels

Door Petra Meijer

Huis: Lammenschanspark 3

Kamer: 204 vierkante meter

Betaalt: 400 incl.

Bewoners: 65

Hoe bemachtig je een kamer van 204 m2?

‘Mijn kamer is een voormalig klaslokaal van het oude Da Vinci College. We wonen hier tijdelijk, totdat het wordt gesloopt om plaats te maken voor de bouw van studentencampus De Leidse Schans. Door de crisis liggen de plannen steeds stil, dus we hopen langer te kunnen blijven. Er was een speciale informatieavond georganiseerd, maar daar bleek eigenlijk dat je ter plekke moest beslissen. Wie als eerste een lokaal uitkoos kon deze claimen bij de receptie. Ineens begon dus iedereen de school rond te rennen. Het was een complete chaos.’

Welke lessen werden hier gegeven?

‘Het was oorspronkelijk het grafimedialokaal. Overal stonden palen met stopcontacten. Die heb ik eruit gesloopt, daarom zitten er hier en daar wat gaten in de vloer. Ik heb ze met tapijtjes zoveel mogelijk geprobeerd te bedekken. Onder de vensterbank zitten nog steeds tientallen stekkerdozen, aan stopcontacten geen gebrek.’

En naast het grote lokaal heb je nog twee kleinere kamers?

‘Mijn slaapkamer was een donkere ruimte. Er zaten eerst nog allerlei rare goedjes op de muur, mijn katten kwamen er een keer knalgroen uitgekropen. Binnen is het ook écht pikdonker. Ik laat meestal de deur open. Aan de buitenkant zit nog steeds een aanwezigheidslampje.

‘Er zitten wel meer vreemde dingen. Het kamertje ernaast gebruik ik als walk-in closet.

Als ik binnenkom, gaat er een rode sensor knipperen. Ik heb geen idee waar die informatie vervolgens heen gaat. Misschien word ik wel stiekem gefilmd.’

Hoe reageren mensen als ze je kamer zien?

‘Mijn vrienden hadden meteen plannen voor een zwembad en een bowlingbaan. Ik heb het best rustig ingericht, met allemaal kleine hoekjes: een studiehoekje, een zithoek, een leeshoek. Ik wil wel graag nog een pooltafel, gewoon omdat het kan. En een vriendin van mij heeft hier een keer yogales gegeven. Ik heb toch ruimte zat. En dan te bedenken dat ik ooit een studentenkamer van zes vierkante meter had.’

Met zoveel ruimte wordt hier zeker regelmatig flink gefeest?

‘Naast de kamers hebben we ook een gymzaal die we in overleg mogen gebruiken. Daar gaan mensen soms met hun dispuut basketballen of voetballen. Een gymzaal associeer ik toch met de piepjestest en trefbal, dat soort nare dingen. Daarom zou ik eerder een feestje in mijn kamer geven dan daar.’

Hoe zit het met de schoonmaak?

‘We hebben van die ouderwetse schooltoiletten met een draaiknop. Douches zijn er later ingebouwd. We maken om de beurt schoon. Daarnaast zijn er pandtaken. We moeten de garage vegen, de aula en gymzaal dweilen of het buitenterrein opruimen.’

Waar ben je het meest blij mee?

‘Er hing nog een projectiescherm in het lokaal. Helaas kon ik er niet bij. Ik heb een appelboor aan een mop vastgemaakt en kon toen het scherm naar beneden trekken. Ik heb een projector gekocht, dus ik heb naast alle ruimte nu ook nog eens mijn eigen thuisbioscoop.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Wiet als zelfmedicatie

Nog helemaal niet zo gek lang geleden zag Nederland blowen als een onschuldige bezigheid. …

Achtergrond

Het adembenemende begin

Voor de meesten is de scriptie het sluitstuk van de academische vorming. Voor hoogleraren …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page