Driehonderd euro verdien je zo

Spoedcursus belastingaangifte voor student

Door Marleen van Wesel

Belastingconsulent Frits Kok zit studenten achter de vodden om dit jaar echt aangifte te doen. ‘De Belastingdienst is daar zelf niet zo fanatiek in, omdat studenten vaak juist recht hebben op geld terug. Gemiddeld wel driehonderd euro.’

Wat laten studenten liggen?

‘Gemiddeld driehonderd euro. Dat is vooral de ingehouden loonheffing, maar ook aftrekposten zoals collegegeld, studieboeken, laptops en zorgkosten. Alles bij elkaar laten studenten tachtig miljoen euro liggen’, somt belastingconsulent Frits Kok (28) van de Belastingkrant en de studentenwebsite Hoeveelkrijgjij.nl op. Vooral studenten die geen studiefinanciering meer ontvangen en studenten met een bijbaantje kunnen wel eens wat mislopen. Van de studenten met een baan vulde vorig jaar 77 procent de belastingaangifte in, zo is te lezen in het jaarlijkse Nibud Studentenonderzoek. Ruim een op de tien studenten deed geen aangifte, omdat ze niet eens wisten dat het mogelijk was.’

Hoe zit dat met die loonheffing?

‘Die wordt ingehouden van je bruto salaris, als een soort voorbelasting. Als je een baan hebt van veertig uur per week met een vast contract, klopt het bedrag wat aan het einde van het jaar is ingehouden wel. De belasting wordt immers ingehouden aan de hand van een loontabel, in de veronderstelling dat je gedurende het hele jaar hetzelfde verdient. Maar als je onregelmatig werkt, zoals veel studenten, kan er teveel ingehouden zijn. Dat kun je terugvragen. En je laptop en je studieboeken kun je misschien aftrekken. Het bedrag wat je daarvoor terug-krijgt kan nooit meer zijn dan je afgedragen hebt.’

Moet dat voor 1 april?

Veel studenten kunnen juist het hele jaar door hun aangifte doen. ‘Belastingplichtig zijn we allemaal, maar aangifteplichtig ben je alleen als je van de belastingdienst een brief ontvangt. In dat geval moet je inderdaad voor 1 april in actie komen, hoewel onder bepaalde voorwaarden uitstel mogelijk is. Studenten ontvangen die brief meestal niet. De Belastingdienst is bij hen niet zo fanatiek, omdat studenten vaak juist recht hebben op geld terug.’ Dat de Belastingdienst vorig jaar in de reclamecampagne riep ’32 maart bestaat niet’, vindt hij dan ook misleidend. Je kunt zelfs tot vijf jaar terug nog aangifte doen.

Is er nog meer te rapen?

‘Jazeker. De bedragen die studenten mislopen door geen huur- of zorgtoeslag aan te vragen zijn nog veel schrikbarender’, zegt Kok. Volgens het Nibud-rapport ontvangt inderdaad slechts 82 procent zorgtoeslag. Zeven procent verkeert ten onrechte in de veronderstelling dat ze hier geen recht op hebben, omdat de ouders de zorgverzekeringskosten betalen. Dat is echter helemaal niet relevant. Van de uitwonende studenten ontvangt verder 22 procent huurtoeslag. Wanneer je op kamers woont, en niet in een zelfstandige woonruimte, heb je daar vaak geen recht op. Maar het loont wel de moeite om dat even zorgvuldig te checken, want gemiddeld bedraagt de huurtoeslag voor studenten 122 euro per maand.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Wiet als zelfmedicatie

Nog helemaal niet zo gek lang geleden zag Nederland blowen als een onschuldige bezigheid. …

Achtergrond

Het adembenemende begin

Voor de meesten is de scriptie het sluitstuk van de academische vorming. Voor hoogleraren …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page