Column: ff Pauze

Door Robbert van der Linde

Habemus papam! Of eigenlijk habent papam (volgens Google Translate), want veel christenen zeggen al: dit is niet mijn paus, vriend! Nu kan het mij persoonlijk niet veel schelen wie het opperhoofd der Katholikanen is, maar ik ben wel overtuigd van de noodzaak daar een capabel persoon neer te zetten. Het geloof is een zwaard en schild tegelijkertijd en die moet je in handen leggen van iemand die daar verstandig mee om kan gaan.

De nieuwe paus lijkt mij, voor zover ik mezelf arrogant het vermogen toedicht mensen in te schatten, een aimabele, simpele man. Ik versta geen Italiaans, maar tijdens zijn eerste toespraak op het balkon, stond hij erbij alsof hij een mop vertelde. Sober en aanraakbaar. Een people's pope die staat te popelen, zich niet laat piepelen en vol zelfvertrouwen voor de papalen kickt.

Wat ik zelf echt grappig had gevonden, is als er eindelijk een zwarte paus was gekozen. Dat leek zelfs even een serieuze mogelijkheid toen kardinaal Peter Turkson uit Ghana opeens helemaal hip and happening was, volgens de media. Over identiteitscrisis gesproken! Ben erg benieuwd hoe wereldwijd elke branche van het christendom, en die zijn talrijker dan geflopte tv-shows op de Nederlandse commerciële zenders, dat had weten te managen. Al die dichtgetikte sektes en kortzichtige fanaten zullen echt peentjes hebben zitten zweten. Ongeveer dezelfde commotie als bij de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, maar dan factor vier.

Overigens was het in Leiden niet zo te merken. Wat kerkklokken die buiten de gezette tijden gingen luiden, maar dat kan ook een leerling-klerk zijn geweest die van de communiewijn had gesnoept. Liever dat er in de kerk wordt gesnoept van de wijn dan van de jonge klerk zelf, moeten we maar denken.

In mijn onderzoek naar Afro-kardinaal Turkson, bestaande uit het lezen van zijn Wikipedia-pagina, kwam ik trouwens een erg fraai woord tegen: papabile. Dit is een aanduiding voor kardinalen die ‘pauselijk’ worden geacht. Meer dan waarschijnlijk normaal is, trok die term mijn aandacht. Wat zijn daar precies de criteria voor? Zou er een test staan in Vatican Weekly om je pauselijkheid te meten? Ben je een Benedictus of een Johannes? Doe de test!

Is het ook mogelijk niet langer papabile te zijn? Je papabiliteit te verliezen? I forgot how to pope?

Benedictus XVI vond van zichzelf blijkbaar van wel, want hij drukte zijn Duitse snor, sprong in zijn papamobiel en sjeesde ervandoor.

Is Franciscus een tussenpaus? De tijd zal het leren, maar in de tussentijd heeft hij aangekondigd de Kerk een wat meer sober imago aan te meten. Franciscus is de paus die het christendom nodig heeft, niet de paus die ze verdient. De Roomse Batman, hebben we toch een zwarte paus.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Wiet als zelfmedicatie

Nog helemaal niet zo gek lang geleden zag Nederland blowen als een onschuldige bezigheid. …

Achtergrond

Het adembenemende begin

Voor de meesten is de scriptie het sluitstuk van de academische vorming. Voor hoogleraren …

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page