'Pissebedden zijn prachtig en onschuldig'

14 Maart 2013

Museumdepot aan de Raamsteeg 2, een ontmoetingsplek voor kunst, wetenschap en debat organiseert op 22 maart The Yuk Factor, een avond over walging. Tom Hakbijl van Naturalis spreekt over enge insecten.

Waarom vinden we geleedpotige dieren eigenlijk eng?

‘Dat is iets cultureels: elders in de wereld is dat heel anders, daar is het ook veel normaler dat kinderen met insecten spelen. Het meest intieme dat je met insecten kunt doen is ze opeten, en ook dat is iets dat de hele wereld doet, alleen het Westen niet. Hoe dat komt is niet zo een-twee-drie te zeggen, maar ik vermoed dat de voedseltaboes uit de Joods-Christelijke traditie het begin waren.’

Waarom vinden we kakkerlakken vies, maar lieveheersbeestjes niet?

‘Lieveheersbeestjes zijn een beetje een apart geval, omdat daar een mythologische component in lijkt mee te spelen. Vermoedelijk waren ze gewijd aan een inheemse Germaanse god of godin, en heeft het christendom ze daarna naar zich toe getrokken, net zoals dat met de midwinterfeesten is gegaan.’

Zijn er dieren waar ook u voor terugdeinst?

‘Voor de dieren die kunnen prikken of bijten heb ik een gezond ontzag. Maar waarom onschuldige beestjes ook walging oproepen, begrijp ik eigenlijk niet.’

Snijden we onszelf ermee in de vingers, als we zo nodeloos bang zijn?

‘Ik ken wel mensen die echt een fobie hebben, en die daaronder lijden. Maar als je een weerzin hebt tegen pissebedden, wat prachtige en onschuldige diertjes zijn, dan heb je daar niet direct last van. Je mist de schoonheid van een opgerolde pissebed. Dat is niet dramatisch, maar wel spijtig.’

Late Night Show: The Yuk Factor

Raamsteeg 2, 22 Maart. Entree: 7 euro 50.

Deel dit bericht: