Nieuws
Fraudeurs houden hun doctorstitel
Universiteiten kunnen frauderende wetenschappers de doctorstitel niet ontnemen. Daarvoor zou de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) aangepast moeten worden.
donderdag 7 maart 2013

Het college van rectoren en minister van onderwijs Jet Bussemaker vinden het echter niet nodig om ‘de wettelijke mogelijkheid voor universiteiten te creëren om de doctorsgraad te ontnemen op grond van wangedrag later in de wetenschappelijke carrière.’ Dit schrijft Bussemaker in de reactie op het eindrapport van de commissie-Levelt, die de frauduleuze praktijken van Diederik Stapel onderzocht. Stapel leverde overigens in november 2011 al vrijwillig zijn doctorstitel in.

In de reactie noemt Bussemaker verschillende maatregelen die wetenschappelijk wangedrag in de toekomst moeten voorkomen. Zo moeten hoogleraren bij hun aanstelling voortaan een belofte uitspreken, hebben alle universiteiten een loket voor klachten en is er een landelijke klachtenregeling opgezet. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt tegenwoordig een nauwgezet datamanagementplan als voorwaarde voor subsidie en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil in het hoger onderwijs meer aandacht voor plagiaat en ethiek. In juni zal de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een inventarisatie maken van het effect van de integriteitsmaatregelen.WVL