Nieuws
Downbaby
woensdag 20 februari 2013

n Nederland kiest ongeveer een kwart van alle zwangere stellen ervoor om te onderzoeken of de foetus misschien een derde chromosoom-21 heeft. Zo ja, dan heeft hun baby het syndroom van Down. Als die down-test positief is, kiest 93 procent van de vrouwen ervoor om de zwangerschap af te breken.

De afgelopen paar jaren is het mogelijk geworden om onderzoek te doen naar de genetica van de aankomende baby door te kijken naar het bloed van de moeder, met de zogeheten NIPT-test, waarbij niet in vruchtwater hoeft te worden geprikt. Alleen: de test is nog niet beschikbaar in Nederland.

Stel dat hij straks wel beschikbaar is, dan is het denkbaar dat niet 25 procent, maar 100 procent van de moeders in spe zich laat testen. In het vakblad Prenatal Diagnosis kijken drie Leidse gynaecologen vooruit. Eind 2011 hielden ze een enquête onder zwangere vrouwen. Ongeveer een vijfde van de ondervraagden zou zo’n test niet willen doen, en verreweg de meeste vrouwen uit die groep zouden de zwangerschap ook niet afbreken bij baby met Down. ‘Wij speculeren dat met de opkomst van de NIPT de meeste kinderen met trisomie-21 geboren zullen worden in families die er bewust voor kozen om niet te testen, of om zo’n kind te krijgen en te verzorgen’, schrijven de onderzoekers. Ze benadrukken dat vrouwen het ‘recht om niet te weten’ moeten behouden.