Toekomst ov-kaart onduidelijk

14 Februari 2013

Als het kabinet de ov-jaarkaart voor studenten afschaft, komt daar iets anders voor in de plaats. Wat precies? Dat is nog onduidelijk.

In het regeerakkoord staat dat de studenten-ov-kaart vervangen zal worden door een kortingskaart. Vorige week nuanceerde minister van Onderwijs Jet Bussemaker dat tegenover de Tweede Kamer. Een recent rapport wees erop dat afschaffing nogal wat bijwerkingen zou kunnen hebben: niet alleen de studenten, maar ook het openbaar vervoer, de onderwijsinstellingen en studentenhuisvesters zouden er last mee kunnen krijgen. Ook was er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor het plan. Zo heet wordt de soep niet gegeten, aldus Bussemaker. In een brief aan de Tweede Kamer heeft ze het over een ‘alternatief vervoersarrangement’, waarover haar ministerie nu nog onderhandelt met de vervoerders. ‘Niettemin zal de gemiddelde student vanaf 1 januari 2016 met hogere reiskosten te maken krijgen’, aldus Bussemaker. Ook al goed nieuws voor de studenten: volgens het regeerakkoord zou de kaart er al in 2015 aan gaan. Dat ‘alternatief’ is dus niet per se een kortingskaart, maar wat wel? De onderwijswoordvoerders van VVD en PvdA vorige week aan dat ze denken aan een trajectkaart, als dat tenminste niet duurder is dan een kortingskaart. Eerdere bezuinigingen op de studentenkaart leidden ertoe dat sinds 1 januari die kaart niet meer geldig is voor studenten die meer dan een jaar zijn uitgelopen met hun studie. Studenten die toch blijven doortreinen, bouwen zo een boete op van 97 euro per twee weken. Stopzetten kan bij diezelfde automaten waar je de ov-kaart ook op kon halen. BB

Deel dit bericht: