Leenstelsel nog niet af

14 Februari 2013

Onderwijsminister Bussemaker is bereid om haar plannen voor een sociaal leenstelsel aan te passen, bleek woensdag tijdens het Kamerdebat.

Het kabinet wil investeren in wetenschap en hoger onderwijs, maar het is crisis. Dat geld moet dus ergens vandaan komen, en als het aan de regering leert is dat bij de studenten. De basisbeurs moet een lening worden, en de studentenkaart moet plaatsmaken voor iets anders. 

De Tweede Kamer ging gisteren in debat over de onderwijsplannen van Bussemaker.
Van tevoren stond al vast dat er water bij de wijn moest: PvdA en VVD hebben een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. GroenLinks en D66 kondigden beiden aan dat ze iets wilden terugzien voor hun steun.
Bussemaker deed dan ook een aantal toezeggingen.
Het Sociaal Cultureel Planbureau gaat nog een keertje goed doorrekenen wat de verwachtte gevolgen zullen zijn.
Misschien dat de aanvullende beurs nog wat hoger kon, en dat er verschil tussen studies of studenten gemaakt kon worden via de rente over de lening.
Voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond verliet de zaal met gemengde gevoelens. ‘Aan de ene kant is het duidelijk dat het voorstel het echt niet gaat halen, omdat veel Kamerleden en –fracties onze zorgen delen. Het is echter nog onduidelijk hoe ver de regering haar plannen aan wil passen om het sociaal leenstel ook echt sociaal te maken.’
En nou? Voorlopig gebeurt er niets. Het definitieve stemmen over het leenstelsel gebeurt pas van de zomer. BB

Deel dit bericht: