527: Zwartboek huurleed

Door Petra Meijer

ChristenUnie Leiden stelde een ‘zwartboek huurleed’ samen met verhalen over achterstallig onderhoud, pesterijen en zelfs bedreiging. Pieter van Woensel, wethouder Ruimtelijke Ordening, neemt het volgende week in ontvangst.

Een ‘zwartboek huurleed’, dat klinkt vrij dramatisch. Is het werkelijk zo slecht gesteld met de particuliere huurmarkt?
‘De ChristenUnie stipt twee problemen aan. Allereerst krijgen veel huurders te maken met schimmige bemiddelingsbureautjes. Soms worden die gewoon vanaf de keukentafel gerund. Ze gebruiken slechte contracten of rekenen vage, hoge sleutelgelden. Het betreft vaak kwalijke zaken, ze maken echt misbruik van het tekort aan kamers.’

Wat valt daar aan te doen?
‘De ChristenUnie komt met een voorstel om een vergunningensysteem in te voeren. In sommige gemeenten werken ze al met zo’n vergunningstelsel. Met zo’n systeem kun je scherper toezicht houden en bij klachten de vergunning intrekken. Als zo’n motie er komt zal ik deze waarschijnlijk wel ondersteunen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat er meer ruimte ontstaat op de woningmarkt, dan nemen dit soort malafide praktijken vanzelf wel af. Maar tot die tijd zou een vergunningensysteem een oplossing kunnen bieden. Een tweede probleem zijn de slechte huurbazen, die zijn lastiger aan te pakken.’

Hoe komt dat?
‘De gemeente gaat in principe niet over de relatie tussen de huurder en de verhuurder. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal niets kunnen doen. We kunnen een slechte huurbaas bijvoorbeeld niet vervolgen, maar we kunnen als gemeente wel druk uitoefenen door de huurbaas zelf of de politie te bellen.
‘We hebben een gemeentelijk meldpunt ingericht en twee medewerkers aangesteld die zich bezighouden met meldingen van kameroverlast. Ze kunnen huurders adviseren of doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huurcommissie of de politie. Bovendien reageren ze niet alleen op klachten, maar controleren jaarlijks ook ongeveer 25 panden van bepaalde huurbazen.

Hoe dan?
‘Het gaat dan om brandveiligheid, achterstallig onderhoud, dunne muurtjes, geluidsoverlast of troep. Daar is de gemeente ook voor bedoeld, dat is onze verantwoordelijkheid. Als het pand deugt, maar de huurbaas niet, dan ligt het lastiger. Als huisbazen ineens in iemands kamer staan, bewoners wegpesten, een deur eruit tillen of zelfs huurders bedreigen, dan kunnen we als gemeente de woning natuurlijk wel met voorrang controleren. Bij vervelende huurbazen is er vaak ook meer aan de hand met het pand.’

Volgens de ChristenUnie stelt het meldpunt weinig voor. Verschillende instanties zouden beter moeten samenwerken. Wat vindt u van die kritiek?
‘Ik herken dat niet zo. We maken er echt werk van, tot en met dwangsommen om bepaalde reparaties gedaan te krijgen aan toe. Als je in deze tijden van bezuinigingen twee medewerkers aanstelt om kameroverlast aan te pakken, dan is dat heel wat. De ChristenUnie wil wel meer ruchtbaarheid aan het meldpunt geven, door het bijvoorbeeld onder de aandacht van studenten te brengen tijdens de El Cid-week.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Carel Stolker I t/m V

De nieuwe rector is weer op en top Leids. Maar wie is hij eigenlijk? Maak kennis met …

Wetenschap

Opgelost

Planten maken allerlei oplosmiddelen aan die tot nu toe over het hoofd waren gezien, zo …

Studentenleven

'Hee jij schijtfeut!'

De student die zich verveelt kan al via Facebook met zijn medestudenten flirten via …

Rubrieken

English page