Nieuws
Visum buitenlandse academici goedkoper
Met ingang van deze maand betalen studenten en wetenschappers van buiten de EU fors minder voor een inreisvisum en verblijfsvergunning.
donderdag 7 februari 2013

Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State besloot staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Fred Teeven de leges te halveren. Betaalden wetenschappers en studenten eerst nog 600 euro, nu betalen ze 300 euro voor een inreisvisum en verblijfsvergunning. Voor wetenschappers gaan ook de kosten voor verlening van de verblijfsvergunning omlaag: van 375 naar 300 euro. Studenten betalen nog steeds 150 euro. 

De uitspraak van de Raad van State is opmerkelijk, want 1 september 2011 werden de leges nog met 33 procent verhoogd. Toenmalig minister voor Immigratie- en Asielbeleid, Gerd Leers, meende dat dit noodzakelijk was om ze meer kostendekkend te maken. In oktober oordeelde de Raad van State dat Nederland zich niet aan de Europese richtlijnen over gezinshereniging houdt en dat de visa en verblijfsvergunningen te duur zijn. Teeven besloot daarop de tarieven te verlagen.

Wie na de uitspraak van de Raad van State het oude tarief betaalde heeft volgens Teeven recht op restitutie, zo schrijft hij in een brief aan de Eerste Kamer.

Leden van de fractie van de PVV zijn bang voor een aanzuigende werking en vroegen om maatregelen. Volgens de staatssecretaris is dat onnodig. PM