Wederom bedreigd: het LAKtheater

31 Januari 2013

De toekomst van het LAKtheater is voor de zoveelste keer onduidelijk.

Het LAKtheater, het vlakkevloertheater dat vroeger bij de Universiteit Leiden hoorde, zit andermaal in zwaar weer. 

Bij een vorige bezuinigingsronde besloot het college van bestuur dat de exploitatie van een theater niet tot de kerntaken van de universiteit behoorde. Het LAK kwam na veel getouwtrek op het gezamenlijk bord van de gemeente Leiden (die de subsidie verstrekt) en de Universiteit Leiden (die de locatie gratis ter beschikking stelt). Eventjes leek het alsof het LAKtheater mocht blijven.
Echter: ‘De directie van het theater heeft deze zomer laten weten dat verzelfstandiging in een eigen stichting helaas geen toekomstbestendige oplossing is’, meldt het Laktheater nu op haar website. Wat die zin betekent? ‘Daar kan ik helaas niets meer over zeggen dan dat het een lang en uitgebreid verhaal is’, aldus woordvoerder Louisa de Koning. ‘Er zijn verschillende kippen op verschillende eieren aan het broeden, en die willen we niet storen.’
Het theaterseizoen 2011-2012 gaat nog gewoon door. Daarna is de toekomst onduidelijk. De gemeente Leiden onderzoekt of het mogelijk is om het LAK te laten fuseren met de al gefuseerde stadsgehoorzaal en de schouwburg. Dat moet in 2012 duidelijk worden. En als duidelijk wordt dat het niet kan? ‘Dan komt er misschien een ander ei uit’, zegt De Koning hoopvol. BB

Deel dit bericht: