Ruim helft taaltoetsherkansers zakt weer

31 Januari 2013

Meer dan de helft van de eerstejaars rechtenstudenten die de taaltoets moesten herkansen, is wederom gezakt.

Dat bleek tijdens de faculteitsraad Rechten van maandag. ‘52 Procent van de studenten rechtsgeleerdheid, notarieel- en fiscaal recht hadden een onvoldoende’, zei Pauline Schuyt, de portefeuillehouder onderwijs van het Rechtenbestuur. ‘De helft van de herkansers bij criminologie heeft het gered. Zij hadden 78 van de 95 vragen goed.’
Van de 28 herkansers bij criminologie zakten er dus 14. Schuyt: ‘Zij mogen niet aan het vak criminologische vaardigheden meedoen. De opleidingsdirecteur van criminologie vertelde ons dat de veertien zakkers ook hun tentamens slecht gemaakt hebben. Met deze mensen krijgen we dus nog wel meer te maken.’
235 rechtenstudenten deden mee aan de herkansing. Van hen zakten er 122. Zij voldoen nu niet aan de tutoraatregels en mogen het vak ‘juridisch betoog’ niet volgen. De propedeuse is dan niet meer in een jaar te halen. Maar het is nog wel mogelijk om in het tweede jaar twee pogingen te doen om de toets te halen en alsnog te voldoen aan de eisen. Geslaagden kunnen dan alsnog het vak juridisch betoog volgen.
Maar uitsluiting van de studie dreigt. Een student die vier keer zakt, moet weg. Eind vorig jaar konden de eerstejaars een eerste poging doen om de toets te halen. De resultaten vielen toen niet tegen. Bijna driekwart van de studenten had toen een voldoende.
Dat was al een hele verbetering ten opzichte van de resultaten van een proeftoets die in april werd gehouden. De helft haalde het toen niet. Er waren toen nog geen consequenties aan zakken verbonden. VB

Deel dit bericht: