Meer eerstejaars, Augustinus wint

31 Januari 2013

De universiteit verwelkomt dit collegejaar 4490 nieuwe studenten. Dat zijn er 400 meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de meeste recente cijfers van Studielink. In totaal was er een flinke toename was in het totaal aantal studenten. Het gaat overigens wel om vooraanmeldingen, in oktober zijn de definitieve cijfers bekend en die kunnen behoorlijk afwijken.

Het lijkt er voorlopig op dat het marktaandeel van de universiteit licht zal stijgen van 7,5 procent naar 7,7 procent. Dat is belangrijk want de overheidsfinanciering is deels gekoppeld aan het marktaandeel.
Opvallende stijgers onder de studies zijn bestuurskunde, die van 152 naar 206 eerstejaars gaan, en politicologie die er meer dan honderd eerstejaars bij krijgen en op 237 uitkomen. Rechten steeg ook flink omdat er dit jaar geen fixus is op de opleiding rechtsgeleerdheid. Bij Geesteswetenschappen verdubbelt de studie Grieks, zij gaan van 15 naar 30 eerstejaars.
Vier van de vijf grootste studentenverenigingen kregen dit jaar meer leden. Uit cijfers van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen blijkt dat Augustinus het hoogste aantal nieuwe leden heeft: 383. Daarmee wordt Minerva afgetroefd, zij noteerden 372 sjaarzen. Quintus ontving 220 nieuwe leden. SSR komt uit op 178 nieuwelingen. Catena doet het ietsje minder goed. De vereniging noteert voorlopig 100 nieuwe leden, dat waren er vorig jaar nog 121. HB/VB

Deel dit bericht: