''Matties zijn met God' op roze zondag'

31 Januari 2013

Eén keer per jaar heeft de wekelijkse zondagsviering van de Leidse Studenten Ekklesia in de Hooglandse Kerk een ‘roze randje’. Dat betekent niet dat het koor in glitterpakken aantreedt, maar dat de dienst in het teken staat van homoseksualiteit en geloof.

De Ekklesia organiseert de Roze Viering samen met PinQ, een verband van LGBT-jongeren (Lesbisch, Gay, Bi- en Transseksueel) met religieuze interesse. Afgelopen zondag ging de overweging door studentenpastor Rob van Waarde over persoonlijke vragen stellen aan God.
Dat je ‘bidden’ breder kunt zien dan alleen als ‘praten met God’. Dat gebed, meditatie en een Socratische dialoog vormen zijn om voor je geestelijke conditie te zorgen. En dat daarin ruimte is voor vragen over homoseksualiteit.
Is dat nieuws? Eigenlijk niet. Binnen deze oecumenische gemeenschap kan een pastor zoiets zeggen. Nadruk ligt op de overeenkomsten tussen christelijke gezindten en er worden uitstapjes gemaakt naar andere religieuze en filosofische tradities.
‘Onze leden zijn niet bang voor verscheidenheid in overtuigingen en voorkeuren,’ zegt Van Waarde na de dienst. ‘De verschillen horen erbij. Mensen komen hier om over zingeving na te denken. Dat verbindt ze.’
In haar welkomstwoord sprak PinQ’er Pascalle (22), masterstudent psychologie, over ‘matties zijn met God’. Ze vertelde dat je God helaas niet even kan bellen of kunt bijkletsen onder een kopje thee om Zijn antwoorden te vinden.
Pascalle volgde kortgeleden de Alphacursus, een stoomcursus christendom, bij NSL en bezoekt nu af en toe een kerk. ‘Door PinQ kwam ik erachter dat het best mogelijk is om over geaardheid te praten binnen het christendom. Je hebt zo’n beeld van: dat mag toch niet.’
Een andere PinQ’er herkent dat beeld, en geeft toe dat het onderwerp inderdaad niet in alle christelijke kringen eenvoudig ligt.
Van Waarde: ‘Ja, ik weet dat er elders andere opvattingen bestaan. Hier in deze groep is het inspirerend om te zien hoe jongeren met tal van geloofswegen hun ideeën over spiritualiteit onder woorden brengen.’DS

Deel dit bericht: