Fiets fout = niet altijd weg

31 Januari 2013

De gemeente mag niet zomaar een fiets verwijderen. Alleen als een fiets aantoonbaar gevaar oplevert, mag deze zonder waarschuwing vooraf aan de gebruiker weggehaald worden.

Dit heeft de bestuursrechter in Utrecht besloten. De fietser die de zaak had aangespannen kreeg een schadevergoeding voor het doorgeknipte slot. De verwijderde fiets stond niet in, maar net buiten het fietsenrek. Dit kon volgens de rechter niet als gevaarlijk worden gezien, maar slechts als hinderlijk. In dat geval moet eerst een waarschuwing gegeven worden, bijvoorbeeld door een label aan de fiets te bevestigen met een redelijke termijn om de fiets zelf weg te kunnen halen.
GroenLinks heeft het college van B&W vragen gesteld over de consequenties van de uitspraak van de rechter voor het Leidse beleid. Ook in Leiden worden regelmatig fout geparkeerde fietsen verwijderd.
Het zou gaan om ongeveer 5.000 fietsen per jaar, in het kader van het Fiets Fout=Fiets Weg-beleid, dat onveiligheid en rommeligheid moet tegengaan. In het stationsgebied is het daarom verboden fietsen buiten rekken of de fietsenstallingen te plaatsen. Verwijderde fietsen kunnen tegen betaling van een boete van 26 euro worden opgehaald. In het Leidsch Dagblad noemde fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks het beleid failliet. Waarschijnlijk wordt op 13 september meer duidelijk over de consequenties van de uitspraak, dan worden de vragen van GroenLinks door het college beantwoord. DJZ

Deel dit bericht: