Horrorziekte

Necrotiserende fasciitis is zo’n ziekte waarvan je zou hopen dat hij alleen in Hollywoodfilms voorkomt. De ziekmakende bacterie verspreidt zich via de onderhuidse vetlaag, en doet dat in een verschrikkelijk tempo; soms slechts enkele uren. Het veroorzaakt hevige pijn. Aangetast weefsel wordt eerst paars, dan zwart en amputatie van het getroffen ledemaat is soms de enige optie. Gelukkig is de ziekte zeldzaam, en gelukkig is het ziekteverloop opvallend.

Tenminste, normaal gesproken is het opvallend. In het Journal of Infection beschrijven drie LUMC-medewerkers een patiënt van 73 met necrotiserende fasciitis. Aan zijn ballen. Voor wie twijfelt over wel of niet klikken: er staan geen plaatjes in.

Wat het verhaal interessant maakt voor publicatie is dat de ziekte bij hem anders verliep dan normaal. Hij had bijvoorbeeld alleen milde pijn. De chirurg dacht daarom eerst dat het geen fasciitis kon zijn. De auteurs vermoeden dat het iets te maken had met het medicijn dat de patiënt gebruikte. Hij had een beenmergaandoening die werd behandeld met ruxolitinib, een middel dat een deel van het immuunsysteem uitschakelt. Bijwerking van dat uitschakelen zou dan zijn dat de symptomen van de horrorziekte werden gemaskeerd. Het zou zomaar kunnen dat de opkomst van vergelijkbare medicijnen kan helpen verklaren waarom er de laatste jaren meer necrotiserende fasciitis voorkomt, opperen de onderzoekers.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Hormones make you drunk

Leiden psychologists have discovered that while testosterone has a large influence on the …