Gekke Pulsar

In de Science van deze week staat een artikel over een raadselachtige pulsar. Pulsars zijn voormalige sterren die straling uitzenden met een regelmaat: de naam is een samentrekking van ‘pulsating star’. Deze pulsar, met de prozaïsche naam PSR B0943+10 zendt beurtelings krachtige röntgenstraling uit, en sterke radio-straling. Als de radiostralen op hun sterkst zijn, staan de X-rays op hun zachtst, en vice versa.

Het grote probleem is dat we nog te weinig van pulsars weten om te kunnen verklaren hoe dit exemplaar zo verandert. ‘We zien een magneetveld dat tien keer zo groot is als de aarde, dat binnen enkele seconden van karakter verandert. Zo’n vrijwel onmiddellijke transformatie is een uitdaging voor ons huidige begrip van pulsars en magneetvelden in het algemeen’, aldus de auteurs. Aan het in kaart brengen van het gedrag van PSR B0943+10 werkten 88 sterrenkundigen mee, waaronder de Leidenaars Laura Bîrzan, Reinout van Weeren en prof. Huub Röttgering.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Hormones make you drunk

Leiden psychologists have discovered that while testosterone has a large influence on the …