Wel even wennen... Zijne Majesteits Eerste

Maandag kondigde koningin Beatrix haar abdicatie aan. Mare-columnist Robbert van der Linde keek bij Minerva, waar sommigen op basis van hun stamboom meer recht menen te hebben op de troon dan Willem-Alexander.

Guus DubbelmanDe leden van Minerva kijken maandagavond naar de persconferentie van koningin Beatrix.

Wanneer ik maandag iets voor zeven uur, de machtige trappen van Sociëteit Minerva bestijg, hoor ik reeds aan het mij toewaaiende geroezemoes dat het een historische avond is. Eenmaal de grote zaal binnengestapt, wordt me duidelijk hoe groot de impact van het nakende nieuws kan zijn. Iedereen weet diep van binnen al wat er gaat gebeuren, maar de opwinding is er niet minder om.

Het zal even wennen worden als de leden zich na 30 april in de zaal van de oudste studentenvereniging van Leiden verzamelen. Vanaf dat moment is de oudste studentensociëteit van Nederland niet langer Hare Majesteits Eerste. Niet langer wordt er geborreld in Hare Majesteits Eerste Conversatiezaal. Niet langer is ‘HME’ een antwoord op de vraag “lul, waar was je gister dan?”

Na ruim honderd jaar een vrouwelijke vorst op de troon, ruim een eeuw “leve de koningin”, gaan wij verder als Zijne Majesteits Eerste. Leve de koning!
De gezamenlijke geschiedenis van de LSV Minerva en het koningshuis gaat ver terug. Beiden vieren binnenkort een belangrijke, 200-jarige mijlpaal. 2013 Is de bicentennial van het koningrijk, 2014 markeert het veertigste lustrum van Minerva. Vele leden van het koningshuis, waaronder Beatrix en Willem-Alexander, waren tevens corpslid in Leiden, iets wat de vereniging graag benadrukt.
Minerva heeft daardoor altijd, niet geheel ten onrechte, de reputatie gehad elitair te zijn. Een verzamelplaats van adel en patriciaat. Gekscherend menen sommigen, zelfs deze maandagavond nog, op basis van hun familiestamboom meer recht te hebben op de troon dan Willem-Alexander. De eerste staatsgrepen worden bij wijze van spreken al gepland.
Maar als de door alcohol gevoede grootspraak weer is verstomd en Koningin Beatrix statig haar abdicatie aankondigt, blijkt dat de leden nog altijd de erfenis van de Soldaat voortzetten, in hun steun en trouw aan de monarch en het vaderland. En als ik na de toespraak van Hare Majesteit achter me uit honderden kelen het Wilhelmus hoor klinken, weet ik dat het met de steun voor de nieuwe monarch wel goed zit.

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Rubrieken

English page

Hormones make you drunk

Leiden psychologists have discovered that while testosterone has a large influence on the …