Nieuws
'Verschil titulatuur moet blijven'
De Raad van State vindt dat het gelijktrekken van hbo- en wo-bachelortitels leidt tot ‘de ontkenning van een onderscheid binnen het hoger onderwijs dat er wel degelijk is en ook in het maatschappelijk verkeer als belangrijk wordt aangemerkt’.
donderdag 24 januari 2013
© door Marleen van Wesel

Dat staat in een advies over het wetsvoorstel kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs. In dat wetsvoorstel staat dat afgestudeerde hbo’ers voortaan net als wo’ers ‘of Arts’ en ‘of Sciences’ achter hun bachelortitel mogen zetten. De reden daarvoor is dat de huidige hbo-titulatuur internationaal niet altijd voldoende herkenbaar is.

Op diplomasupplementen moet de vooropleiding nog wel worden vermeld. De Raad van State vindt die argumentatie onvoldoende en wijst erop dat de verschillen tussen hbo en wo in Nederland groter zijn dan in bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

In een reactie benadrukt het kabinet het belang van heldere titulatuur op de internationale arbeidsmarkt. Maar het kabinet vindt de kwaliteiten van een persoon ‘en niet de weg daar naartoe via hetzij een wo-, hetzij een hbo-opleiding’ het belangrijkst. Bovendien zal de NVAO de toevoegingen eerst toetsen. Het is nu aan de Tweede Kamer om over het voorstel en het advies te oordelen.