Nieuws
Hoe de luister verdween
Twee jaar geleden kregen politicologiestudenten die hun propedeuse hadden gehaald, nog een feestelijke uitreiking. Nu overheerst de soberheid. Helaas, volgens sommigen.
Thomas Blondeau
donderdag 24 januari 2013

Een tijdje terug was het een terzijde in de notulen van de faculteitsvergadering Sociale Wetenschappen. ‘Het afgelopen jaar is de opleiding Politieke Wetenschap gestopt met de feestelijke propedeuse-uitreiking. Studenten kunnen de bul afhalen bij de onderwijsbalie. Studenten vinden juist de ceremonie heel belangrijk, zeker nu de druk op studeren steeds hoger wordt, en vragen zich af of de beslissing teruggedraaid kan worden.’

Reden voor de versobering zou de geringe aandacht onder studenten zijn voor deze gebeurtenis.

Cheyen Bannenberg is bestuurslid van SPIL, de studievereniging van politicologie. Hij vertelt dat hij verleden jaar zijn propedeusebul kreeg. Hij kon die gaan afhalen aan het onderwijssecretariaat. Meer dan een vriendelijke handdruk van een medewerker zat er niet in qua ritueel. Hij zei de zakelijkheid van het geheel enigszins te betreuren.

In Leiden geeft iedere opleiding een eigen draai aan de uitreiking. Soms krijgt de gelukkige een roos en een toespraak, soms is er een plechtige proclamatie en soms is het inderdaad meer een administratieve handeling.

De suggestie van het faculteitsbestuur om eventueel een handtekeningactie op te starten en die vervolgens neer te leggen bij de opleidingscommissie is volgens SPIL niet opgepikt. Niels van Willigen, voorzitter van de bachelor-opleidingscommissie, verklaart dat er geen plannen zijn om de feestelijkheden weer terug te brengen.