'Wil jij in mijn paalgat troffelen?'

Bestuur van Maitreya, dispuut voor Aziatische archeologie

Marc de HaanIn het geel v.l.n.r. Tin, Ivan en Marjolein.

Ivan aan den Toorn (20, archeologie): "De Leidsche Archeologische Vereniging Terra bestaat uit vijf verschillende disputen. Voor elke afstudeerrichting is er één. Wij zijn van het dispuut voor Aziatische archeologie."
Tin Stuyt (21, archeologie): Helaas verdwijnt de master volgend jaar door bezuinigingen. Binnen de bachelor zijn de Aziatische archeologievakken al grotendeels verdwenen. Daarom hebben we het dispuut nieuw leven ingeblazen. We vinden het belangrijk dat studenten die geïnteresseerd zijn in Aziatische archeologie nog steeds ergens terecht kunnen.'
Marjolein van der Boon (20, archeologie): "We organiseren lezingen en veldwerkavonden. Op die avonden vertellen studenten bijvoorbeeld over hun stage in Azië, zodat geïnteresseerden kunnen zien wat er mogelijk is."
Ivan: 'Maar naast serieuze activiteiten organiseren we ook gewoon borrels, feestjes en een jaarlijks sushidiner. Vanavond krijgen we een origamiworkshop van de moeder van een van onze leden. Niet echt archeologisch verantwoord, wel Aziatisch. Het is tof om te zien hoe een vouwblaadje in een T-Rex kan veranderen.'
Tin: 'Maar nu moet je niet denken dat we dino's opgraven. Daar worden we een beetje agressief van.'
Marjolein: 'Maar de opgravingen blijven het leukste onderdeel van de studie. Je moet vijftien studiepunten opgraven, en krijgt 0.3 studiepunt per dag.'
Tin: 'Het begint meteen in het eerste jaar. Je gaat twee weken aan de slag bij het eerstejaarsproject, bij de barakken van Oegstgeest, waar een vroegmiddeleeuws dorp ligt. Je leert hoe je moet graven om zoveel mogelijk informatie te krijgen.'
Ivan: 'Iedereen maakt het wel eens mee: je zet je schep op iets en hoort "krak". Vervelend, maar een beetje collateral damage hoort erbij.'
Marjolein: 'Je leert elkaar snel kennen, want je zit dagenlang met elkaar in de put. Zo maak je nieuwe vrienden of krijg je een onwijze hekel aan elkaar.'
Tin: 'Na een paar dagen in de modder wordt het een melige boel. Aan bijna alles kun je een dubbele betekenis geven. Dan kijken we elkaar zwoel aan en vragen: "Wil jij even in mijn paalgat troffelen?'''
Ivan: "Wat krijg je als je een foto maakt van een koeienschedel? Een rundgenfoto. Oké, misschien had ik hem niet moeten vertellen...'
Tin: 'Na een dag opgraven ben je gewoon moe en wil je naar huis. Als we dan nog even snel boodschappen gaan doen, staart iedereen ons aan. Daar staan we dan in de supermarkt: compleet onder de modder, in ons veiligheidshesje en met onze helm op. Je voelt je echt een bouwvakker.'
Ivan: 'In het buitenland is het leuk dat je coole diertjes tegenkomt. In Nicaragua bijvoorbeeld kwam er ineens een gigantische pad door het veld heen gesprongen.'
Marjolein: 'Of er lopen enorme spinnen. Giftige duizendpoten, schorpioenen, slangen...'
Ivan: 'Elk jaar vallen er wel studenten af omdat de hele dag in de modder staan toch niet was wat ze voor ogen hadden.'
Tin: 'Cool juist. Wij mogen eeuwig in de zandbak spelen.'

Door Petra Meijer

Deel dit bericht: