Tegen infecties

12 December 2012

In Kameroen groeit het plantje Vernonia guineensis. De plaatselijke bevolking gebruikt dat in haar traditionele geneeskunde voor van alles en nog wat, onder meer om infecties met wormen of bacteriën tegen te gaan. Dat is interessant, want steeds meer Westerse geneesmiddelen tegen die ziekmakers hebben te kampen met resistentie. Als dat plantje echt werkt, en niet al te giftig is, valt er misschien wat mee te doen.

Een internationaal team van onderzoekers, onder wie de Leidse farmacoloog Rob Verpoorte, ging met V. guineensis aan de slag. Ze maakten verschillende preparaten van het plantje, en lieten die los op diverse schimmels, bacteriën, en wormpjes.
Om de giftigheid in te kunnen schatten, spoten ze een aantal ratten in met verschillende concentraties wortelstokextract. De resultaten staan in het Journal of Ethnopharmacology.
Met de giftigheid voor ratten valt het reuze mee, maar jammer genoeg geldt dat ook bij giftigheid voor bacterieën: de antimicrobiële werking is maar matig. Het werkt wel erg goed tegen het rondwormpje Trichuris muris, wat goed nieuws is als u een muis bent. Die zijn namelijk vatbaar voor dat wormpje. Of het ook werkt als de wormen daadwerkelijk in een muis zitten is onduidelijk, net zoals de vraag of ze helpen tegen de verwante soort Trichuris trichuria, die wel mensen infecteert.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 December 2012