Leeuwen in Kameroen

12 December 2012

Het gaat niet goed met de leeuwenpopulatie in het Waza National Park in Kameroen. Zo slecht zelfs, dat onderzoekster Pricelia Tumenta verwacht dat er over tien jaar geen leeuwen meer zitten. Zij volgde jarenlang de populatie in dit park in haar vaderland, en hield onder meer bij wat de beesten zoal eten. Vooral kob-herten, maar ruwweg een vijfde van het dieet bestaat uit koe. Dat is een probleem, want die runderen zijn eigendom van veehouders die binnen of net buiten de grenzen van het park wonen, en die houden er niet van als hun bron van inkomsten wordt opgevreten. Jaarlijks worden er zo'n zes leeuwen doodgeschoten door stropers of boze boeren, en met nog maar een stuk of vijftig leeuwen in het hele park gaat dat hard. Je zou de pijn wat kunnen verzachten door boeren mee te laten delen in de inkomsten uit toerisme, zoals de Kameroense wet ook voorschrijft. Alleen bleek uit Tumenta's onderzoek dat het niet gebeurt. De promotie was afgelopen maandag.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 December 2012