Kerststress

Hoe komt het toch dat december elk jaar opnieuw zo'n stressvolle periode is? We weten allemaal dat de maand zit volgepropt met de vaste feestdagen, gala's en feestjes. Je zou je er ruim van te voren op kunnen voorbereiden, maar op de een of andere manier lukt dat mij nooit.
Het eerste belangrijke probleem is de jurk, wat natuurlijk van essentieel belang is om de feestdagen goed door te komen. En ja, er hangen al verschillende jurkjes/jurken in mijn kast, maar daar is altijd wel iets mis mee. Te zwart, te bloot, te lang. Er moet dus een nieuwe worden gekocht, en de eisenlijst is hoog. Niet te lang, niet te kort, niet te duur, niet te saai, niet te opvallend, niet te donker, maar ook niet te licht, hij moet slank maken, hij moet bij je schoenen passen en ga zo maar door.
Volgende decemberprobleem: verschillende vriendinnen zitten bij verenigingen waarbij zij degene moeten zijn die een jongen meevragen naar het kerstgala. En waarbij het naar mijn idee zo simpel voor een man is om een vrouw mee te vragen, loopt het bij vrouwen toch vaak uit op een drama. Ten eerste het vinden van een geschikte kandidaat. Want, ik geef eerlijk toe, de eisenlijst van de hedendaagse vrouw is niet misselijk. Daarna moeten de meesten over een hele grote drempel heenstappen om überhaupt een man mee te vragen, en daarna loopt het uit op ruzie.
Ik zal even kort uitleggen hoe dat in zijn werk gaat: we hebben Merel en Karlijn, en natuurlijk Bob. Merel kan het goed vinden met Bob. Ze zijn dikke maatjes, en af en toe blijft een van twee bij de ander slapen, de rest spreekt voor zich. Merel en Bob hebben voor de grap afgesproken om samen naar het gala te gaan, maar de afspraak is niet concreet. Karlijn is heimelijk verliefd op Bob, en is ontzettend jaloers als Merel terloops laat vallen dat Bob en zij samen gaan, maar dat het nog niet vastligt. Karlijn belt vervolgens ,voor de neus van een verbaasde Merel, Bob op om te vragen of hij met háár naar het gala wil gaan. Bob zegt dat hij terugbelt. In tussentijd is de spanning om te snijden, en dan komt het verlossende telefoontje. Bob gaat gewoon gezellig met Merel. Karlijn komt vervolgens niet opdagen op het gala, typisch.
En dit is nog alleen nog maar de vervelende rompslomp die bovenop alle drukte van december komt neerdalen. Verder moeten we nog cadeautjes kopen, gerechten uitkiezen voorbereiden en klaarmaken, kerstkaarten versturen, mensen uitnodigen en het hen naar de zin maken, uitstralen dat je mooi en leuk bent, en familiebezoeken afleggen.
En waar doen we het voor? Aan het einde van zo'n gala is er een grote ladder in je panty ontstaan, ben je je introducé kwijt om hem vervolgens te betrappen met een ander meisje, is je make-up uitgelopen, je haar uitgezakt, en zit je jurk onder de biervlekken en god weet wat nog meer. Bovendien is iedereen zo ver heen dat niemand de volgende dag nog weet hoe je er uit zag op het gala zelf. Dus in hemelsnaam, waarom al die moeite?

Maaike Lommerse

Deel dit bericht: