Coeliakie

12 December 2012

Mensen met gluten-overgevoeligheid zijn vaker depressief dan mensen die dat niet hebben. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk: misschien sluipt er al dan niet expres toch wat gluten hun eetpatroon in, en vloeit de depressie voort uit de ontstekingsreactie. Het kan ook zijn dat ze zich juist supergoed aan hun dieet houden, daardoor bepaalde voedingsstoffen missen, en dat ze daarvan depressief worden.
Dat kan je onderzoeken door coeliakiepatiënten die zich strikt aan hun dieet houden te vergelijken met hun medepatiënten die wat rekkelijker zijn in hun eetgedrag. Drie Leidse onderzoekers, met psychologe Nathalie van Hees als eerste auteur, hebben dat gedaan.
Zij onderzochten 2265 coeliakiepatiënten, zo valt te lezen in het Journal of Psychosomatic Research.
Er bleek geen verschil te zijn tussen de rekkelijke en de precieze glutenmijders, maar de mensen die zich al meer dan vijf jaar aan hun dieet hielden, hadden minder vaak een depressie. Dat suggereert dat de ontstekingsverklaring in elk geval een rol speelt. Addertje onder het gras: depressieve mensen houden zich vermoedelijk ook minder goed aan hun dieet.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

12 December 2012