Motie tegen leenstelsel niet ondersteund

6 December 2012

Een door de SP, ChristenUnie en CDA ingediende motie waarin het kabinet wordt oproepen het sociaal leenstelsel niet in te voeren, kreeg geen steun van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Met in het achterhoofd het geklungel rond de langstudeerboete riepen de partijen het kabinet op om met alternatieven voor het ‘onwenselijke’ plan te komen. De politieke steun voor het plan is immers ‘uiterst twijfelachtig,’ aldus de tekst in de motie. Waarmee de partijen verwijzen naar de meerderheid tegen het stelsel in de Eerste Kamer
Het gedoe met de langstudeerboete verdiende al geen ‘schoonheidsprijs’, vinden de indieners. De regering dient dan ook te voorkomen dat ‘studenten wederom langdurig in onzekerheid worden gehouden.’ Daarnaast kostte het invoeren en meteen weer afschaffen van de langstudeerboete de overheid 12,3 miljoen euro. Een scenario waarvan de inbrengers van de motie vrezen dat deze mogelijk herhaald wordt.
De coalitiepartijen PvdA en VVD stemden uiteraard tegen de motie. Maar D66 en GroenLinks gaven ook geen steun. Deze partijen zien wel wat in een leenstelsel maar niet in de variant die het kabinet in gedacht heeft. Ook is het nog veel te vroeg om het leenstelsel af te schieten. Voorlopig is er namelijk nog geen uitgewerkt voorstel van het kabinet naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat gebeurt waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2013. VB

Deel dit bericht: