Nieuws
Leiden op nummer twee
Op de ranglijst van brede universiteiten van de Keuzegids van dit jaar staat Universiteit Leiden op de tweede plaats met een gemiddelde score van 63 van de 100. De topper is dit jaar Radboud Universiteit Nijmegen met een beoordeling van 64.
Ilkiz Erdogan
donderdag 6 december 2012

De Keuzegids komt jaarlijks uit en is bedoeld om aankomende studenten te helpen met het kiezen van de juiste studie in de juiste stad. Het cijfersysteem werkt als volgt: elke opleiding per universiteit krijgt een cijfer (0-100), gebaseerd op zaken als het aantal contacturen en de beoordeling van studenten en experts. De totaalscore van de universiteit wordt bepaald door het gemiddelde cijfer van alle beoordeelde opleidingen. Omdat niet alle deelnemende universiteiten dezelfde opleidingen aanbieden, is er bij het berekenen van de scores rekening gehouden met de grootte van elke opleiding.

Universiteit Leiden haalt bij tien studies, onder andere bij criminologie, geschiedenis en notarieel recht, de hoogste score. Dit jaar voor het eerst heeft de Keuzegids ook een speciale ‘kwaliteitszegel’ toegekend aan studies die hoger dan 75 hebben behaald. Leiden heeft vier van die zegels binnengesleept, namelijk voor biomedische wetenschappen, film- en literatuurwetenschap, Griekse en Latijnse taal en cultuur en Liberal Arts and Sciences.

Het motto van de Keuzegids is ‘durf kritisch te kiezen’. Aankomende studenten moeten geen overhaaste beslissingen nemen door de maatregelen die in de toekomst ingevoerd gaan worden, zoals de afschaffing van de studiebeurs en het gratis reizen met de OV-kaart.

De kans wordt dat ook ‘minder gemotiveerde’ scholieren meteen na hun eindexamen gaan studeren om het gratis studeren en reizen toch even mee te kunnen pakken, wordt hoog geschat door de gids.