'Ik ga zeker van de trap vallen'

Bibi Beekman (20), archeologie

Taco van der Eb

Huis: Boerhaavelaan 26a
Kamer: 22 m2
Betaalt: 295 euro incl.
Bewoners: 6

Hoe kwam je hier terecht?
'Ik hoorde erover via een vriendin van deze kamer, maar had al een andere hospiteerafspraak op de hospiteeravond staan. Ik heb gemaild met de vraag of ik eerder langs mocht komen, ook al kon ik dan niet alle huisgenoten ontmoeten. Ik dacht dat het een groot nadeel was, maar ben het toch geworden. Deze kamer is perfect. Ik woon hier sinds gisteren, toen kwam ik er pas achter met hoeveel mensen we hier wonen.'

Waarom wilde je verhuizen?
'Ik woonde op een zoldertje op de Morsweg. Mijn huisgenoten waren top, maar ik had veel te weinig ruimte. Mijn kamer was 11 vierkante meter en had twee schuine daken. Ik kon net van mijn bed naar mijn bureaustoel springen. Ik had een permanente hoop troep die ik van mijn vloer naar mijn bed verplaatste, en 's avonds weer terug, omdat er gewoon geen ruimte was voor een kast. De badkamer was zo klein dat je er tegelijk kon douchen en poepen.'

Nu heb je toch ook twee schuine daken?
'Ja, maar verder is het hier heel groot. Er is zelfs ruimte voor mijn geliefde bank die nog van mijn vader is geweest. We waren bang dat we hem nooit op zolder zouden krijgen. De eerste twee verdiepingen paste hij precies door de trap, daarna hebben we hem via het balkon naar het dak getild en door het raam naar binnen gekregen. Gelukkig maar, want zonder die bank was ik hier niet heengegaan.'

Heb je veel veranderd?
'We mogen niets schilderen, de huisbaas wil geen felle kleuren. Ik had gevraagd of ik de balken in hoogglans wit mocht schilderen, maar ze moeten roomwit blijven: dat zijn ze in het hele huis.
'In mijn vorige kamer had ik de balken, deur en kozijnen roze gemaakt. Op de verpakking leek het mee te vallen, maar het was echt knalroze. De gang had bovendien een perzikkleur, wat ook nog eens enorm vloekte. Ik was wel uitgekeken op die felle kleuren.'

Al rare dingen meegemaakt?
'Nog niet, maar ik kan wel een voorspelling doen. De trap naar zolder heeft debiel hoge treden. Ik weet zeker dat ik een keer dronken thuis ga komen en van de trap val. Of dat ik überhaupt niet boven kom. En beneden zit een parfummuseum. Ik weet ook niet wat ik me daarbij moet voorstellen. Misschien is het iets voor een huisuitje?'

Heb je in die ene dag al nadelen kunnen ontdekken?
'Ik heb mijn hoofd al zes keer gestoten, er zit een f linke bult op. En als je aan de voorkant van de kamer te hard springt veert de hele grond heen en weer. Maar ik weet eigenlijk niet waarom je dat zou doen.'

Door Petra Meijer

Deel dit bericht: