Gezocht: docenten bij opleiding Nederlands

6 December 2012

Masterstudenten moderne Nederlandse letterkunde maken zich zorgen over het vertrek van drie zeer ervaren docenten. Verder klagen de studenten over een gebrek aan keuze in vakken in het tweede semester van de master.

Universitair docenten Eep Francken en Peter van Zonneveld zijn met pensioen, evenals hoogleraar Jaap Goedegebuure. ‘Ik maak me zorgen over hoe het gat dat zij achterlaten, wordt opgevuld’, zegt Bram van Dijk, die de master volgt en lid van de opleidingscommissie is. ‘Er wordt wel een nieuwe hoogleraar aangetrokken maar die begint pas volgend collegejaar. ‘Dat is voor mij te laat.’
Voor het tweede semester is er een nieuwe docent aangesteld: Rick Honings. ‘Ik vind dat wat weinig.’ Ook heeft hij niet de ervaring die is te vergelijken met de vertrokken docenten, zegt Van Dijk. Verder is er volgens hem in het tweede semester een gebrek aan keuze. ‘Indische letteren is weggevallen. Want dat was grotendeels afhankelijk van Peter van Zonneveld. Het aanbod van vakken is heel beperkt.’
Het vertrek van Van Zonneveld was een verrassing. ‘In de studiegids stond dat hij beide semesters zou doceren. Maar dat blijk nu toch niet zo te zijn. Je kunt als je geïnteresseerd bent in moderne letterkunde nu kiezen uit twee vakken. Mediëvisme en oriëntalisme bij Louis Couperus of iets over Arnon Grunberg. En Grunberg interesseert me niet. Dus eigenlijk heb ik geen keuze. Ik heb het aangekaart bij het bestuur. Maar er is niets aan te doen.’
Hoogleraar Nederlandse taal en cultuur en opleidingsvoorzitter van de master, Wim van Anrooij, begrijpt dat studenten het niet leuk vinden dat vak van Van Zonneveld niet doorgaat. ‘Het stond wel in de studiegids. Achteraf gezien had ik dat liever ook niet gehad. Maar goed, ik wist niet dat Van Zonneveld een stuwmeer aan vakantiedagen had opgebouwd. Dat wist hij zelf trouwens ook pas toen het te laat was.’ Van Anrooij vindt dat het vertrek goed wordt opgevangen.
‘We hebben twee docenten aangetrokken. En volgend collegejaar komt er een nieuwe hoogleraar.’ Over de keuzemogelijkheden is Van Anrooij helder. Het aantal vakken is afhankelijk van de hoeveelheid instromende studenten. ‘Stelt u zich voor dat Grunberg en Couperus beide dertig studenten trekken, dat gaat echt niet gebeuren. Dan heb je natuurlijk een sterkere claim op meer middelen waarmee een ander vak kan worden aangeboden. Maar dat is gewoon niet het geval. De studenten kunnen overigens ook nog kiezen voor het vak vertaalwetenschappen.’ VB

Deel dit bericht: