Straling

28 November 2012

Al vrij snel nadat natuurkundigen hadden uitgevogeld dat er radioactieve materialen bestaan, werd duidelijk dat radioactiviteit kankercellen dood. Zoiets fantastisch moest wel supergezond zijn, en er kwamen gezondheidsdrankjes die adverteerden dat er radium inzat, en kuuroorden waar je kon baden in radioactief water. Dat optimisme heeft niet heel lang geduurd: er wordt nog steeds straling gebruikt om kankercellen te doden, maar het is dan wel de bedoeling dat de radiotherapie de rest van de patiënt zo heel mogelijk laat. Het is bijvoorbeeld bekend dat die therapie huidklachten veroorzaakt, en het is ook bekend dat allerlei drogisterijzalfjes die stralingsdermatitis niet verhelpen.

In het International Journal of Radiation Oncology staat een verslag van een onderzoek naar 42 patiënten met 'lagere gastrointestinale kanker', wat een eufemisme is voor kanker aan de anus of in het rectum. De Leidse hoogleraar Corrie Marijnen schreef mee. De patiënten kregen of een zalfje, of een speciaal nylon wondverband met zilver erin dat ooit is ontwikkeld voor brandwondenslachtoffers. Gezien de plaats van de bestraling waren dat dus speciale zilveronderbroeken. Die helpen om de huidklachten te verminderen, en leveren zelf geen verdere vergiftigingen op.

Deel dit bericht: