Shoppen bij de nanosuper

The Gender Choice Condom

Door Marleen van Wesel

'De maatschappelijke discussie over nanotechnologie gaat altijd over iets wat zowel enorm klein als enorm theoretisch en abstract is. Met een Nanosupermarkt vol producten uit de toekomst probeer ik het wat concreter te maken', vertelt Koert van Mensvoort. Hij is behalve ontwikkelaar van de Nanosupermarkt ook technoloog, kunstenaar en filosoof. 'Ook de ontwerpers hebben zo'n hybride achtergrond. Daardoor zijn de producten zowel technologisch onderbouwd als visionair en spannend.' Sinds 2010 rijdt de supermarkt, in de vorm van een bus vol toekomstmuziek, door Nederland en soms ook de rest van Europa. Komend weekend komt hij naar Museum Boerhaave in Leiden, om een spiksplinternieuwe, nóg futuristischere collectie te presenteren. Hij loopt alvast de meest spraakmakende ontwerpen langs, voorzien van een haalbaarheidsindicator.
Thorny Devil 'Schoon water uit dauwdruppeltjes, mate! Oftewel: een waterflesje dat via nanofilters waterdruppels uit de omgeving kan opvangen. De techniek is gebaseerd op de thorny devil, een Australische hagedis die via zijn huid water verzamelt. Ik spreek regelmatig met wetenschappers om in te schatten wanneer dit zou kunnen worden gelanceerd. Tot voor kort hoopten we op 2020. Maar inmiddels slaat de haalbaarheidsindicator lichtgroen uit, want onlangs is een Amerikaans bedrijf dat heeft ingezet op 2014 met het idee aan de slag gegaan!'
Baarmoederparel en Nanolift 'Twee producten waarvan de haalbaarheidsindicator voorlopig nog op donkerrood schiet. De Nanolift is een soort opvolger van botox. Daar zijn ook veel mensen tegen, maar er is toch een flinke markt voor. De baarmoederparel, die onder invloed van anticonceptiemiddelen in je baarmoeder groeit en aan het begin van de menopauze gebaard wordt als overgangsritueel, is een ander verhaal denk ik. We stellen ook dingen tentoon die iets poëtisch hebben.'
The Gender Choice Condom 'Dit ontwerp roept behoorlijk wat discussie op. Het is een condoom dat wel bedoeld is voor conceptie, maar waarbij je alvast kiest voor een jongen of een meisje. Misschien interessant voor China, maar ook ouders die al een paar zonen óf dochters hebben, zeggen dat ze dit eigenlijk wel een leuk idee vinden. Maar wat is de volgende stap? Een meisje met blond haar? En met een kleinere kans op Alzheimer?'
Twitter Implant 'Tien jaar geleden konden we ons ook niet voorstellen dat we nu bijna alles wat we denken, vinden of beleven zo gemakkelijk zouden tweeten. Met het twitterimplantaat hoef je dat straks niet eens meer zelf te doen. Dit product wordt geïmplanteerd op de plek waar je verstandskiezen gezeten hebben en het slingert alles wat er in je lichaam gebeurt de wereld in. Wanneer je gaat hardlopen zijn straks al je vrienden én je zorgverzekering daarvan op de hoogte. Maar wanneer je een sigaret opsteekt ook. Het is de ultieme en authentieke vorm van alle informatie delen die je hebt in het post-privacytijdperk, terwijl het momenteel op social media nog vooral een kwestie is van "keeping up appearances". Maar ik denk niet dat we, afgezien van verzekeraars misschien, dit product op de markt willen zien. Het is iets te eerlijk.'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Snorren met een helm

Motorrijden is het dodelijkst, blijkt uit onderzoek naar ongelukken van gemotoriseerde …

Rubrieken

English page