Parasiet

28 November 2012

Malaria is een van de ernstige ziektes die de mensheid op dit moment teistert, met honderden miljoenen patiënten en een miljoen doden per jaar. Met muskietennetten, insecticiden en medicijnen vechten de mensen terug, maar het ideaal blijft natuurlijk een vaccin. Dat is er tot nu toe niet, omdat de Plasmodium-parasieten die de ziekte veroorzaken veel ingewikkelder in elkaar zitten dan virussen en bacteriën die wel met vaccins zijn te bestrijden. Wetenschappers proberen daarom genetisch gemodificeerde Plasmodiums te maken, die geschikt zijn om een vaccin van te bakken.
In het tijdschrift Current Opinion in Biotechnology zetten Amerikaanse onderzoekers en Leidse parasitologen de stand van zaken met die gentech-malariaparasieten op een rijtje. Proeven met ratten zien er veelbelovend uit, maar die gebruiken rattenmalaria waar mensen niet zo'n last van hebben. De experimenten in menselijke levercellijnen verlopen minder hoopvol, vermoedelijk omdat die niet uit volledig volgroeide levercellen bestaan, maar uit voorlopers daarvan. Desalniettemin wordt zo'n gentech-vaccin al op menselijke vrijwilligers gesets. Als de resultaten positief zijn, komt de volgende uitdaging: het pielen aan de dosis en het bepalen van de manier van toedienen.

Deel dit bericht: