Paling

28 November 2012

In Gene beschrijft een internationaal team van biologen, onder wie Leidenaars Daniëlle de Wijze, Herman Spaink en Guido van den Thillart, een eerste versie van het genoom van de Japanse paling, Anguilla japonica. Net zoals bij het Europese neefje van die vis (A. anguilla) gaat het niet zo goed met de Japanse paling. Ze zijn kwetsbaar voor milieuvervuiling en mensen vinden ze lekker, dus worden ze overbevist. 'Palingkwekerij' betekent nog altijd 'palingopkwekerij'; waar in het wild gevangen baby's worden gevoerd en beschermd tot ze groot zijn. Beter zou het zijn als de dieren zich ook in een viskwekerij zouden voortplanten en kinderen krijgen die dat ook doen. Dat lukt met Europese palingen nog niet, maar heel voorzichtig begint het bij de Japanners ergens op te lijken. Bij het opzetten van echte palingkweek komt kennis van het genoom goed van pas. De vergelijking met het al bekende genoom van de Europese paling kan nu beginnen, en dat is leuk voor biologen: in hoeverre zie je de verschillen tussen de vissen terug in hun DNA?

Deel dit bericht: